Du i Fokus
Hem & Inredning

Lyckas med vinterodling

skriv ut
Känslan att kunna plocka fräscha örter och kryddor som man odlat själv i sin egen köksträdgård är lite extra lyxig. Den känslan kan man faktisk få året runt, man behöver bara lite smarta lösningar. Med hjälp av extra belysning kan vi odla bladgrönt och kryddväxter inomhus, även på vintern.

Tänk att skörda gröna, välsmakande nyttigheter på köksbänken mitt i smällkalla vintern. För den som odlar inomhus under vintern känns odlingssäsongen aldrig långt borta. Det är både roligt, vackert och inte minst nyttigt. Odling inomhus handlar mycket om glädjen att se något växa även då mörkret råder omkring oss.

Många har försökt och misslyckats. Impecta Fröhandel är familjeföretag från Julita som sedan 1975 hjälpt odlare, de ger oss några tips på vägen:

Tänk på ljuset

Bristen på naturligt ljus under höst, vinter och tidig vår gör att vi behöver hjälpa till med extra belysning. Det finns olika lösningar, mer eller mindre kostsamma och mer eller mindre avancerade. Det man ska tänka på är att belysa växterna 16–18 timmar per dygn. Ljuset ska vara släckt minst 4–5 timmar. Detta gäller både för odling och övervintring. 20 cm är ett bra avstånd mellan växterna och ljuskällan.

Välj lättodlade och snabbväxande sorter

Vid odling inomhus är det inte stora skördar som är målet utan att kunna njuta av grönt och nyttigt i mindre format alltmedan naturen vilar därute. De sorter vi odlar inomhus skördas unga och späda efter bara två till tre veckor.

Odla i drivhus, krukor, kartonger eller tråg

Endast fantasin sätter gränser för vad vi kan så i. Viktigt är att vatten ska kunna rinna undan, alltså att det finns hål i sidan eller botten av krukan, tråget eller det du väljer att odla i. Det är också bra att kunna täcka sådden i början för att skapa en fuktig miljö nära jorden. Välj gärna ett lock som kan återanvändas många gånger, så sparar du på plasten. Små plastaskar för cocktailtomater är perfekta att börja i.

Skapa god miljö i jorden

Använd en näringsrik och porös jord för din inomhusodling. Täck gärna fröerna med lite vermikulit i stället för jord. Vermikulit är ett poröst, fuktighetshållande lermineral som utan att tynga ner erbjuder fröna mörker och håller jorden fuktig. Det är viktigt att sådden inte torkar ut. Samtidigt ska det vara lagom med vatten så att fröerna inte ruttnar. Vattna med sprejflaska då och då när jorden ser ut att vara på väg att torka.

Så i omgångar hela vintern

Odlingen inomhus är en härlig syssla som kan pågå oavbrutet. Så och skörda i omgångar så att du har tillgång till gröna, goda, nyttiga och väldoftande blad och örter medan naturen vintervilar utanför köksfönstret.

Sorter som lämpar sig för inomhusodling

Snabbväxande kryddväxter som basilika, dill, mejram, persilja, koriander, citronmeliss och timjan.

Asiatiska bladgrönsaker som asiatisk kål, kinesisk bladselleri, komatsuna, pak choi och mizunakål.

Andra bladgrönsaker som trädgårdsportlak, spenat, källfräne, salladssenap, rucola och mangold.

Sallater som kan skördas när bladen är unga och spröda som sallatscikoria, plocksallat, vintersallat och miniplocksallat Baby Leaf.

Det viktiga solljuset

Växter är beroende av fotosyntesen för sin överlevnad och fotosyntesen är i sin tur helt beroende av ljus. När det naturliga ljuset drar sig tillbaka under hösten behöver vi hitta andra lösningar. Det finns flera olika ljuskällor som kan användas för växtbelysning inomhus: vanliga lysrör, kompaktlysrör, lysrör för växtbelysning och LED-belysning.

Ju mer watt, desto bättre, är en enkel tumregel för belysning av växter. För att odla eller dra upp plantor under lysrör gäller 60–200 watt/kvm, för vinterförvaring räcker det med 30−50 watt/kvm. Används belysning med LED-lampor räcker 30 watt till knappt 1 kvm för att odla, dra upp eller vinterförvara växter.

 

För köksodling inomhus på vintern är det trevligt att välja en snygg, färdigbyggd drivbänk med belysning som kan stå framme och ge både ljus och grönska i köket, samt förstås härliga gröna, välsmakande blad att skörda hela vintern. Det blir dessutom lite extra lyx med solljus en kall vinterdag, som gynnar både dig och dina växter!

 

Text – Marlene Rindå Jikita, Tips & Bild – Impecta Fröhandel

 

Visited 23 times, 1 visit(s) today