KFUM och Scouternas almanacka fyller 80 år – “Tidlös och modern på samma gång”
Sedan 1945 har almanackans naturnära bilder klätt hem och skolor över hela Sverige. Berättelsen i bilderna har alltid kretsat kring samspelet mellan människa, djur och natur. De senaste fem åren har Thérsèse Lindström illustrerat de detaljrika och naturnära bilderna.
-Naturen fungerar som ett pedagogiskt hjälpmedel. I mina illustrationer vill jag visa att det finns mer än vad ögat först ser, morgondagg och nyckelpigor väcker barns nyfikenhet, säger Thérsèse Lindström.
I almanackan får barn lära sig om de olika årstiderna genom att följa skiftningarna i naturen. Idén föddes i början av 1940-talet av scoutledaren och lärarinnan Elna Floberg som ville ha ett pedagogiskt och roligt sätt att lära ut almanackan till sina elever. Idag är det inte ovanligt att berätta genom bilder. Men på 40-talet var almanackan unik i sitt slag.
-Trots att almanackan bär på en lång historia är den tidlös och modern på samma gång. Vi lever ganska långt från naturen idag, men den här produkten hjälper barn och unga att förstå och intressera sig för nya delar av naturen. Och den visar upp en del av vår verksamhet, intresset att vara ute och upptäcka, säger Anna-Karin Öman.
Sedan 1945 har tretton illustratörer och konstnärer skapat bilder för almanackan. Bilderna sammanfattar Scouternas och KFUM:s verksamhet och berättar om mötet mellan människa, djur och natur.
Almanackan kostar 150 kr och säljs av kårer och föreningar, skolklasser, bokhandlare och i Scouternas egen webbshop, scoutshop.se. Intäkterna från försäljningen går till verksamhet för barn och unga.
Text och bild – Pressmaterial