Gröna växter – trivselfaktor till ditt hem
Vad vore ett hem utan gröna växter? Ganska trist och utan liv anser nog många. Har du tänkt på att varje enskild växt har sin alldeles egen personlighet?
Titta lite extra på bladformer och olika gröna nyanser. Är bladen matta eller glansiga och är bladen flikiga eller runda, enfärgade, prickiga eller har de kanske strimmor? Vissa bladväxter är gigantiska medan andra är pyttesmå.
Att mixa färg, form och storlek är ett bra tips när du ska köpa växter. Förutom att gröna växter ökar trivselfaktorn hemma tillför de syre genom fotosyntesen men också fukt i torra inomhusmiljöer. Det vattnet vi vattnar med avdunstar nämligen med 90% vilket gör luften fuktigare. Man har också kunnat visa att växter renar luften från skadliga ämnen som formaldehyd, benzen och trikloretylen. Vill du främja miljön ytterligare, köp krukväxter som är odlade i Sverige och håll utkik efter märkningen Från Sverige.
Fågelbobräken – ett underbart namn på en skön personlighet med ljusgröna, glansiga blad. Växten härstammar från tropikerna och vill stå ljust, men inte i direkt solljus och den vill inte torka ut helt.
Aralian är en lättskött krukväxt som inte kräver så mycket vatten, men undvik att placera den i direkt solljus. Aralian kommer från japan därav det latinska namnet Fatsia japonica. Det finns sorter med helgröna blad men även sorter med brokiga blad i vitt och grönt eller gult och grönt.
En av de allra mest populära krukväxterna är Monstera. Den är extremt lättskött och kan bli mycket stor så när du köper din Monstera så planera för att den garanterat kommer ta mer plats. Visst är det härligt att mötas av en stor och maffig krukväxt när man kommer in i ett rum?
Gullranka – en riktigt klassiker bland krukväxterna. Visst är den fin tillsammans med Monstera.
Många tycker om gullrankan för att den både är lättskött och lättplacerad. Den kan slingra sig över ett fönster eller hänga ner från en hylla eller växa runt en ring i fönsterkarmen.
Några allmänna råd för att hålla dina gröna bladväxter fina
Många gröna växter trivs i ljusa lägen men inte i gassande solljus.
De flesta växter trivs inte när det placeras ovanför ett element eftersom det blir för varmt och torrt.
Spraya bladen några gånger i månaden. Övervattna inte.
Plantera om dina gröna växter en gång per år och ge växtnäring några gånger per månad från vår till höst.
Några mer ingående skötselråd för våra vanligaste krukväxter
Monstera och Paraplyaralia
Monstera är väldigt tåliga och lättskötta. Den kan placeras en bit in i rummet eller i
ett fönster. Undvik starkt solsken om den står direkt intill fönsterrutan. Vattna 2-3 gånger per vecka under
sommarhalvåret och 1 gång per vecka övriga året. Den vill torka upp lite i jorden mellan vattningarna. Näringsvattna ca 1 gång per vecka med vanlig blomsternäring. Duscha den gärna varannan månad. Även Paraplyaralia sköts på samma sätt.
Ormbunkar
Ormbunken är en av de mest luftfuktande och luftrenande växterna har det visat sig i vetenskapliga tester. Ormbunkar kan
placeras en bit in i rummet eller i ett fönster. På vintern placeras de i ett fönster. De får inte torka ut för mycket och blir extra fina om du duschar dem någon gång i månaden. Vattna 3 -4 gånger per vecka under sommarhalvåret och 1-2 gång per vecka övriga året. Den
vill torka upp lite i jorden mellan vattningarna. Näringsvattna ca 1 gång per vecka mars-oktober med vanlig blomsternäring.
Ampellilja
En luftfuktande och luftrenande växt. Ampelliljan förökar sig genom att skjuta miniplantor på långa slingor. Klipp av dem och sätt dem i vatten tills de får rötter och plantera dem sedan i jord i en kruka. Ampelliljan trivs en bit in i rummet eller i fönsterkarmen. Mörk placering ger mörkgröna blad och i starkt solsken får den ofta bleka blad. Vattna
ca 3 gånger per vecka under sommarhalvåret och 1-2 gånger per vecka övriga året. Den vill torka upp lite i jorden mellan vattningarna. Näringsvattna ca 1 gång per vecka mars-oktober med vanlig blomsternäring. De håller sig fina längre om man duschar dem varannan månad. Duscha också undersidan av bladen så håller du ohyra borta.
Peperomia
Peperomia är ett torktålig och lättskött släkte. De kan stå en bit in i rummet eller i ett fönster. Flera Peperomiasorter tål att stå i starkt solsken och passar därför i sydfönster över sommaren. Vattna regelbundet 2-3 gånger per vecka under sommarhalvåret och knappt 1 gång per vecka övriga året. Det är viktigt att de torkar upp i jorden mellan vattningarna. Näringsvattna ca 1 gång per vecka mars-oktober med vanlig blomsternäring. Om de ska planteras om så använd en sandblandad jord.
Cissus Eller Danica
Cissus är lättskött och tålig den kan placeras en bit in i rummet eller stå i ett fönster. Undvik starkt solsken om den står direkt intill fönsterrutan. Vattna 2-3 gånger per vecka under sommarhalvåret och 1 gång per vecka övriga året. Den vill torka upp lite mellan vattningarna. Näringsvattna ca 1 gång per vecka med vanlig blomsternäring. De håller sig finast om man duschar dem varannan månad.
Tips, text och bild – Blomsterfrämjandet