7 tips på härliga dekorationer på Julstjärnans dag

skriv ut

Den 12 december är det julstjärnans dag och hedrar Joel Roberts Poinsett som år 1828 upptäckte vilda julstjärnor i Mexico. På flera språk heter julstjärnan just Poinsettia.

På Blomsterfrämjandet vill man uppmärksamma denna speciella dag och bjuder därför på sju fina tips med julstjärnor – allt från enkla pynt till avancerade dukningar! Man vill också påminna om att inte glömma att titta efter märket ”Från Sverige” när man köper sin julstjärna, för att försäkra dig om att det är svenskodlade blommor.

Enkelt och vackert – gör en krans av några tallgrenar och fäst en mörkröd julstjärna nedstucken i ett plaströr för blommor. Julstjärnor och kristall är en vacker kombo, addera gärna några kvistar torkat gräs. Snitta julstjärnorna och sätt dem i vas. Byt vatten dagligen så håller de längre. En adventspresent till varje gäst, vem blir inte glad för det?

Vackraste adventsljuskransen gör du av en ring i stickmassa, snittade julstjärnor i olika nyanser och några kvistar torkade ax. Några kala grenar, glittrande julpynt och ljusrosa julstjärnor – lättaste julfixet! Och visst blir det ljuvligt fint! En julstjärna sätter rätt adventsstämning direkt! Servera frukt och godis på några brickor i mässing och matcha med kruka. För den som vill gå all in på juldukningen. Täck bordet med mossa och addera sedan kottar, dekorationsäpplen, ljus, små enar och julstjärnor.

Vattna regelbundet men måttligt – Ett champagneglas är perfekt

Jorden runt en julstjärna bör aldrig blötläggas helt. Det är bättre att vattna mindre, men oftare, än i stora mängder. För en julstjärna i standardstorlek, i en kruka på cirka 13 cm, använd cirka 1 dl vatten per vattning. Om de förvaras i ett mycket varmt rum eller nära ett element kan de också behöva vattnas oftare. Minijulstjärnor kan behöva vattnas dagligen på grund av dess lilla volym jord.

Väl skyddad på vägen hem

För att säkerställa att dina julstjärnor klarar sig oskadda och överlever resan till sitt nya hem i vinterväder måste de packas väl för transport. Butiken bör vara utrustade för detta och ha nödvändiga förpackningsmaterial i lager, till exempel papper att slå in din blomma i.

Text och bild – Blomsterfrämjandet