Du i Fokus
Resor

Kom i julstämning i Estland

skriv ut

Starta vintermyset och kom i stämning under ett besök i vårt grannland Estland, som under juletid förvandlas till ett vinterland. Här kan du värma dig med estländsk glögg och strosa runt bland doften av brända mandlar i Tallinns gamla kvarter, gå på julkonsert på Alatskivi Slott och köpa estländska delikatesser på Tartus stora julmarknad.

Julen är en viktig högtid för Estland befolkning. De firar Talvine pööripäev, vintersolståndet, som infaller den 22 december på årets kortaste dag. Förr i tiden på detta datum, då natten var som längst, brände man en gran för att lysa upp i vintermörkret. Idag har många olika jultraditioner växt fram i den estländska kulturen och ett besök i Estland under vintertid, fyllt av vintermys och juliga delikatesser, är därför ett perfekt tillfälle att upptäcka landet på!

Nedan följer en guide med utvalda attraktioner och traditioner i Estland inför julen 2022:

Finn den finaste granen

Visste du att Tallinn är hem för Europas äldsta julgran? Varje år pyntas Rådhustorget i huvudstaden med en storslagen julgran dekorerad med ljus, kulor och en stjärna på toppen. Men först hålls en årlig tävling för att hitta den perfekta granen som senare förvandlas till julmarknadens mittpunkt. Andra praktfulla granar går att hitta runt om i Tallinn, på museum och i kyrkor. Kanske är det här du får inspiration till hur du pyntar din egen gran.

Julmarknader och medeltida traditioner

På den årliga julmarknaden på Rådhustorget i Tallinn, samlas hantverksbodar fyllda med estnisk julmat, pepparkakor och fina julklappar. Juldekorationerna är ett viktigt inslag på marknaden och bidrar till den sagolika omgivningen. För de små finns karusellåkning bland mycket annat, i det välfyllda programmet.

För den som vill uppleva mer av Gamla stan i Tallinn erbjuds en guidad tur där man vandrar förbi pyntande granar, julbelysning och dekorerade skyltfönster, medan man får lära sig mer om estländska traditioner och hur julen firades i Tallinn under medeltiden.

I Estlands näst största stad, Tartu, har man satt upp ett innehållsrikt program för att skapa julstämning i hela staden, med allt från ljusinstallationer, skridskobana, julmarknad och Jultomtens vinterspel. Evenemanget heter Julstaden och runt omkring står små hus uppställda med olika utställningar samt handlare och caféer där man kan njuta av varm dryck, pepparkakor och julgodis. Skridskobanan, belägen vid Stadshuset, är gratis för allmänheten och det finns uthyrning av skridskor, samt instruktör på plats två gånger i veckan för de som vill slipa på sina skridskofärdigheter.

Julkul för hela familjen

Den stora temaparken Lotteland i kuststaden Pärnu bjuder i år in till det största julevenmanget i hela Estland. Här dekoreras vägar och trädgårdar i sin finaste vinterskrud, pjäser sätts upp och besökare kan bland annat pyssla ihop sina egna julklappar och dekorera pepparkakor.

Text och bild – Pressmaterial

Visited 11 times, 1 visit(s) today