Kalmar Slott satsar på vinterhalvåret

skriv ut

Kalmar Slott tar nu ytterligare ett kliv mot att bli ett året-runt-besöksmål. För första gången kommer slottet att visa en vinterutställning. Slottet kommer också att ha extraöppet – och erbjuda extra många aktiviteter – under adventshelgerna.

Den 8 december öppnar vinterutställningen ”Gustav Vasa talar ur skägget, en utställning om makt”. Utställningen är producerad av Kalmar Slott och visades som säsongsutställning år 2020, som ett startskott i 500-årsjubileet av Gustav Vasas landstigning på Stensö Udde i närheten av Kalmar Slott.

Det skulle ta tre år innan Gustav Vasa blev kung och utställningen handlar om Gustav Vasas väg till makten. Sedan 2020 har utställningen vandrat genom Sverige, precis som Gustav Vasa själv gjorde. År 2023 blir ännu ett historiskt Gustav Vasa-år, då det är 500 år sedan han blev vald till kung, den 6 juni 1523. Dagen som senare blivit Sveriges nationaldag. Nu intar Gustav Vasa åter Kalmar Slott, denna gång i form av en vinterutställning.

­– I vår strävan att bli en året-runt-destination växte idén att även visa vinterutställningar. Och ett historiskt år som 2023 kändes det självklart att visa Gustav Vasa, säger slottschef Meg Nömgård.

– Vi är ett Vasaslott, där slottets historia är starkt sammanflätat med Gustav Vasa och Sveriges historia. Det var Gustav Vasa som till exempel lät bygga försvarsvallarna, säger guideansvarig Anne Haugaard.

Utökade öppettider
Vanligtvis brukar Kalmar Slott ha stängt under december månad, med helgöppet under januari till mars. Nu öppnar slottet i stället upp och har öppet torsdag till söndag, kl. 11.00–15.00, under hela utställningsperioden, från den 8 december till 5 mars.

– Det möjliggör att vi lättare kan erbjuda guidade turer tillsammans med slottsrestaurangens julbord till exempel, och slottsbutiken kommer att ha öppet samma tider som slottet. Vi satsar även extra på julen i år, med flera nya evenemang, fortsätter slottschef Meg Nömgård.

Jul på Kalmar Slott
Förhoppningen är att slottets besökare ska få riktig julstämning, både via extra utsmyckningar och via evenemang. Till exempel har Kalmar Slott sett ett intresse bland vuxna vid barnens julpyssel, som har arrangerats i flera år. Nu utökas evenemanget med en kväll endast för vuxna. Det blir ljusstöpning och kransbindning, där vuxna kan fokusera helt på sitt eget arbete.

– Vi har sett hur föräldrar stressat för att göra en egen krans till exempel, samtidigt som barnen gör sin och behöver hjälp. Nu får vuxna en egen kväll, där vi även samarbetar med en lokal leverantör, som kommer att finnas på plats för att hjälpa till, säger evenemangsansvarig Johanna Algotsson.

Varje adventshelg kommer olika evenemang att anordnas. Det kommer även att erbjudas guidade turer som berättar mer om julens traditioner.

– Med vinterutställningen och Jul på Kalmar Slott hoppas vi att fler ska hitta till oss även under vintern. Lagom till Alla hjärtans dag den 14 februari kommer vi även att erbjuda brudpar ett slottsbröllop på ett nytt sätt, säger Meg Nömgård.

Vinterutställningen ”Gustav Vasa talar ur skägget, en utställning om makt” visas i Förbrända salen från den 8 december 2022 till och med 5 mars 2023.

 

 

Text och bild – Pressmaterial