Värmland runt på två hjul

skriv ut
Många har fått upp ögonen för cykeldestinationen Värmland. Här finns ett stort utbud av cykelleder och goda möjligheter att lägga grunden till såväl härliga semesterminnen som en bättre kondition längs slingrande vägar, leder och stigar.

Från den helt bilfria, nio mil långa Klarälvsbanan från Karlstad till Uddeholm, Unionsleden som tar dig ända in i Norge eller den nyinvigda Vänerleden kan du uppleva varierande natur, mysiga samhällen och utflyktsmål för alla smaker. Lägg därtill 96 mil kvalitetssäkrade Biking Värmland-leder som tar dig fram på stigar och gamla skogsvägar.

Kvalitetssäkrade Biking Värmlandleder

En Biking Värmland led är en kvalitetssäkrad cykelled för att du som cyklar ska få en hållbar och säker upplevelse längs vägen. Välj vilken svårighetsgrad och led som passar dig bäst: Mycket lätt (grön), lätt (blå), medelsvår (röd) och avancerad (svart). Nu finns det 65 leder på varierat underlag som ger nästan 100 mil kvalitetssäkrade cykelleder.

Läs mer om Biking-Värmlandleder

Utöver de kvalitetssäkrade cykellederna kan du uppleva en riktig cykelsemester på nationella cykelleder som går genom Värmland:

Unionsleden

Unionsleden är Sveriges 4:e nationella cykelled och en 350 km lång cykelled som sträcker sig över landsgränsen från norska Moss i väster till Karlstad i öster. är cyklar du i två länder med en spännande och varierad natur i ett område rikt på naturnära upplevelser. Ena stunden cyklar du genom byar, i nästa längs någon av alla våra sjöar.

Vänerleden

Cykla runt Sveriges största sjö! Vänerleden blev Sveriges 6:e nationella cykelled och invigdes den 3 juni 2022. Vänerleden bjuder på separerade cykelvägar, lågtrafikerade asfalterade vägar men också grusvägar som slingrar sig genom skärgårdslandskap, skogslandskap och åkermark. Några av sträckorna används redan idag som cykelleder och vissa sträckor är helt nya som cykelled och totalt är Vänerleden är 64 mil lång. Längs Vänerleden finner du flera caféer, mysiga gårdsbutiker och fantastiska matställen med Whiteguidestatus som ger dig en härlig smakupplevelse.

Klarälvsbanan

Klarälvsbanan är en 90 kilometer asfalterad och bilfri cykelled som löper längs en gammal banvall och sträcker sig från Karlstad till Uddeholm – eller i motsatt riktning. Här reser du från ett öppet jordbrukslandskap i söder till den djupa och vänliga skogen i norr. Vid Klarälvsbanans start/slut, i norr och söder, ansluter Klarälvsleden som erbjuder dig ytterligare äventyr i fantastisk natur.

Upptäck Klarälvsbanan

 

 

 

Text och bild – Visit Värmland