Du i Fokus
Hälsa & Motion

Undvik skavsår på sommarens fester

skriv ut
Bröllop, midsommar eller semester i nya skor? Du har säkert råkat ut för att firandet har störts av ömma fötter – nu startar nämligen högsäsongen för sol, värme och skavsår. Med 5 enkla knep från Compeed kan du rädda fötterna, festen och semestern!

Skoskav kan vara plågsamma och förstöra den trevligaste vandringstur eller festmiddag. Blåsor uppstår oftare på sommaren, när varma dagar med hög luftfuktighet får fötterna att svullna och skorna klämmer lite mer än vanligt. Dessutom svettas vi mer på sommaren. Svullna, svettiga fötter är en olycklig kombination, som gjord för friktion med ett skoskav som följd. Compeed är experter på att förhindra just skavsår, så att du kan få njuta av sommaren i fred.

5 enkla tips mot skavsår

1. Nya skor? Tänk på att varma fötter svullnar och behöver mer plats i skorna. Var noga med att inte köpa dem för små i storlek.

2. Torr hud är mer känslig för irritationer än frisk och smidig hud. Smörj därför fötterna med fotkräm på kvällen innan du går och lägger dig.

3. En tunn sommarsula i skorna kan hjälpa till att absorbera fukt och därmed minska risken för skavsår.

4. Gå gärna in skorna någon vecka innan det är dags för festen/aktiviteten. Använd skavsårsstift eller skavsårsplåster för att förhindra blåsor.

5. Packa med skavsårsplåster när det är dags för fest, semester eller en ansträngande aktivitet. Så fort du känner av ömhet eller rodnad, använd skavsårsplåster för att skydda fötterna.

”Både student och bröllop är festliga tillfällen då det sista du vill tänka på är skoskav. Men det är också vid dessa tillfällen som vi ofta har på oss nya skor för att känna oss extra fina. Compeed hjälper dig att fokusera på festen istället för skavande skor”, säger Jenny Evertsson, Nordic brand manager för Compeed.

Så uppstår skavsåret

De flesta skoskav uppstår när huden gnids upprepade gånger mot skor och strumpor. Det skadade övre hudlagret lossnar från den underliggande vävnaden medan vätska tränger ut i mellanrummet och bildar en spänd bubbla – blåsan är ett faktum. Att utveckla en blåsa går fort, men det kan ta flera dagar för den att läka. Och om blåsan skulle spricka kan såret bli infekterat vilket leder till ännu mer smärta.

Under sommarmånaderna ökar risken för skavsår när fötterna svullnar. Det beror på att kroppen i sommarvärmen försöker sänka hudens temperatur genom att öka blodgenomströmningen, med resultatet att fötter och ben svullnar.

 

Text och bild – Compeed

 

Visited 27 times, 1 visit(s) today