Du i Fokus
Hälsa & Motion

Sov ut och bli framgångsrik!

skriv ut
Alla vet vi att sömnen har betydelse för bla hälsan. Men att den även gynnar oss i vårt privat- och arbetsliv kanske inte är lika självklart – även om det borde vara det.

Efter att ha sovit för lite kan du uppfattas som tröttare, mindre frisk och mindre attraktiv av din omgivning. Dessutom är andra personer mindre villiga att umgås med någon som ser sömnig ut och det finns till och med en risk att jobbsökandet går lite sämre.

Det finns mycket forskning på hur sömnbrist ger negativa effekter på individen som inte sovit, men mindre om hur omvärlden uppfattar någon som ser trött ut. Stockholms Universitet ville få svar på om personer som ser trötta ut även riskerar att utvärderas ofördelaktigt av andra och körde igång fyra olika studier.

Fotografier på personer med varierande sömnmängd har visats för bedömare som utvärderat dem utifrån olika faktorer som attraktivitet, hälsa, pålitlighet, ledarskapsförmåga, anställningsbarhet och hur gärna de ville umgås med personen på fotot. När personerna såg trötta ut bedömdes de mer negativt än när samma personer såg pigga ut.

Trots att vi alla vet att det är viktigt att sova är det många av oss som prioriterar bort några av de timmar vi behöver och istället sitter uppe och jobbar, tittar på serier eller tappar bort tid på internet. Nu när vi kan se svart på vitt hur framgångsrika vi kan bli med mer sömn, kanske prioriteringen blir en annan. Det är helt enkelt värt att satsa på sömnen ur fler synvinklar.

Så sov gott och länge!

Bild – pressmaterial, text – Marlene Rindå

Visited 23 times, 1 visit(s) today