Du i Fokus
Hälsa & Motion

Det viktiga vattnet

skriv ut
Att vatten är viktigt för kroppen har vi fått höra sedan vi var små. Men varför är det så viktigt? Vad är det vattnet gör för oss egentligen?

Hjärnan består av mer än 85 % vatten. När vi inte har rätt vätskebalans, känner hjärnan av effekterna. Det kan visa sig som huvudvärk, dålig koncentrationsförmåga och sämre korttidsminne. Detta beror på att en viss uttorkning gör att det uppstår en försämring i hjärnans energiproduktion och kan påverkas redan av en vattenbrist på endast 1 till 2 %. Hjärnan signalerar alltså en vätskebrist väldigt snabbt, problemet är väl kanske att vi inte alltid lyssnar.

Blodet består till 95 % av vatten och vattnet transporterar viktiga näringsämnen till cellerna i kroppen och avlägsnar smuts från dessa. Vid uttorkning kan kroppens mekanismer inte reglera trycket i blodet korrekt, vilket kan leda till ett ökat blodtryck.

Huden, som är kroppens största organ, består till 70 % av vatten och vi förlorar en del av detta varje dag via avdunstning. Den miljö vi lever i, med klimatstyrd uppvärmning och luftkonditionering, låg luftfuktighet samt tvål och rengöringsmedel, kan skada det yttersta hudskiktet och minska dess förmåga att hålla kvar fuktigheten.

När vi inte dricker tillräckligt mycket för att kompensera kroppens fuktförlust känns huden torr; dessa symptom kan behandlas med fuktighetskräm, men den bästa lösningen är att dricka vatten för att återfukta huden inifrån.

Skelettet består till cirka 22 % av vatten och det är också detta vatten som ser till att lederna kan röra sig smidigt. Den broskartade vävnaden i skelettets extremiteter håller kvar vatten för att smörja ledrörelserna. Vid en korrekt fuktighetsnivå glider de två motsatta ytorna smidigt mot varandra. Vid för låg fuktighetsnivå ökar förslitningsskador, vilket orsakar försämrad ledfunktion som i sin tur kan leda till smärta och inflammationer.

Njurarna består till 80 % av vatten. Deras funktion är att avlägsna avfallsprodukter från kroppen, vilka löses upp i vatten. När kroppen inte har tillräckligt med vatten kan avfallsprodukterna inte avlägsnas effektivt, vilket kan orsaka skada. The National Kidney Research Foundation rekommenderar ett intag av 2 liter vatten per dag för att minska risken för njursten.

Kroppen behöver även vatten för att andas. En genomsnittlig person förlorar mellan 0,5 till 1 liter vatten per dag bara genom att andas. Lungorna består till 80 % av vatten. För att ta in syre och eliminera koldioxid måste våra lungor ständigt återfuktas. Uttorkning kan alltså försvåra din andning.

Vattnet är med andra ord viktigt för hela kroppen och för att vi ska fungera. Det hjälper även våra tarmar att arbeta och minskar risken för förstoppning. Detta betyder inte att vi måste gå runt med en vattenflaska i högsta hugg, men att vi ska dricka när vi är törstiga och inte nonchalera den signalen. Tycker man inte att vatten är särskilt gott kan man smaksätta det med frukt, lite saft eller en brustablett. Att dricka ur ett vackert glas är också ett bra knep.

Bild och text – Marlene Rindå

Visited 28 times, 1 visit(s) today