Du i Fokus
Hälsa & Motion

Aerob träning ger bättre sömn och mental hälsa

skriv ut

Lagom hård träning som inte framkallar mjölksyra, så kallad aerob träning, kan leda till bättre sömn och mental hälsa, särskilt för kvinnor på väg in i klimakteriet.

En ny studie har visat att aerob träning kan ha positiva effekter på sömnkvalitet och mental hälsa hos kvinnor i perimenopaus, den period då kroppen börjar förbereda sig för klimakteriet. Forskare vid Universitetet i Arizona studerade effekterna av aerob träning på sömnkvalitet och mental hälsa hos kvinnor i perimenopaus och fann att de kvinnor som tränade aerobiskt minst tre gånger i veckan upplevde förbättrad sömnkvalitet och lägre nivåer av ångest och depression jämfört med de kvinnor som inte tränade.

Vad är då aerob träning?

Enkelt uttryckt kan man säga att aerob träning är träning där man inte får syrebrist och mjölksyra. Träning med lägre intensitet, som tex jogging, cykling och simning, i ett tempo där kroppen hela tiden hinner ta upp så mycket syre att den orkar fortsätta jobba. Kroppen utvinner då energi från framför allt kolhydrater men också fett och du orkar hålla på länge. Kroppen blir trött, men tar inte ut sig helt och får inte en syreskuld som resulterar i mjölksyra. Aerob träning är den träning vi framför allt kopplar till förbättrad hälsa. Den gör till exempel att vårt hjärta blir starkare, blodtrycket sänks, vi får fler röda blodkroppar, sänkt vilopuls och fler typ 1 muskelceller – alltså den uthålliga sorten.

-Resultaten tyder på att aerob träning kan vara en effektiv strategi för att förbättra sömnkvalitet och mental hälsa hos kvinnor i perimenopaus, kommenterar David Grönte, överläkare i psykiatri.

Aerob träning har positiva för alla människor och i alla åldrar, och tidigare studier har även visat att det kan ha positiva effekter på mental hälsa, inklusive lägre nivåer av ångest och depression.

-Även om studien fokuserade på kvinnor i perimenopaus, kan resultaten också vara till hjälp för andra kvinnor som kämpar med sömnproblem och mental ohälsa. Oavsett om man befinner sig i perimenopaus eller inte, kan aerob träning vara en bra strategi för att förbättra både sömnkvalitet och mental hälsa, avslutar David Grönte.

En promenad, cykel- eller simtur är inte så dumt alltså, det kanske är dags att börja prioritera dem om man inte gjort det förr. För sömnen skull om inte annat.

Text – Marlene Rindå Jikita, Bild – Pressmaterial

Visited 36 times, 1 visit(s) today