Zeinas Green Kitchen – mat från hela världen!
I Zeinas Green Kitchen hittar man grön mat från olika delar av världen. Spännande, vackra, mustiga rätter som väcker nyfikenhet och matlagningslust. Zeina lockar med nigerianska bönbollar, irakisk spenatgryta, chilensk potatissoppa och georgisk böngryta. Här finns också gambisk jordnötsgryta, rysk vinägrettsallad eller koreansk nudelsoppa. Av bokens ca 70 recept, kan vi garantera att du kommer få en mängd nya favoriter vart efter du testar dem.
De flesta recepten är veganska, men boken passar alla oavsett om man är vegetarian, vegan eller inte. Rätterna är mustiga, lättlagade och fulla med smaker. Bilderna är oerhört lockande och man blir sugen på att testa allt!
Vi bjuder på ett av recepten:
Lättbakat Pogacha- Bröd från Balkan
1 brytbröd eller ett stort runt bröd
Ca 9-10 dl vetemjöl
2 tsk torrjäst
4 dl vatten
1 msk socker
2 tsk salt
3 msk rapsolja
TIPS! Zeina rekommenderar att du använder torrjäst till detta bröd. Den har en inte lika stark jästsmak som färsk jäst. Vitt bröd som inte ska jäsa eller knådas länge kan lätt få smak av färsk jäst.
Gör såhär:
Blanda 1 dl ljummet vatten med 2 tsk torrjäst och 1 msk socker i en bunke. Låt stå i 10 min. Tillsätt övriga ingredienser och knåda degen. Mjölet tillsätter du i omgångar och känn efter hur mycket mjöl du behöver tills degen känns smidig. Degen får gärna vara lite kladdig.
Klä en springform (ca 25 cm) med bakplåtspapper. Häll ut degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i 12-13 bitar. Forma degbitarna till bollar och lägg dem i en springform. Du kan även forma brödet till ett stort runt bröd som du lägger på en plåt klädd med bakplåtspapper. Täck formen med plast och låt jäsa 45 min i rumstemperatur.
Värm ugnen till 200°. Baka brödet mitt i ugnen i ca 45 min. Ta ut brödet från springformen och låt svalna på ett galler under bakduk. Servera brödet nybakat. Brödet är allra godast samma dag som det har bakats.
Zeinas Green Kitchen är en väldigt fin bok och en bra gå-bort-present!
Text – Marlene Rindå Jikita, Recept – Zeina Mourtada, Bild – Ulrika Ekblom