Du i Fokus
Böcker

Skuggvakt avslutar Strindbergsserien

skriv ut

Kristina Ohlsson är en av Sveriges mest framgångsrika författare, utgiven i 34 länder och 4,3 miljoner sålda böcker. Stormvakt kom 2020 och var första delen i den så kallade Strindbergserien som utspelar sig i Hovenäset, Bohuslän. Nyligen släpptes sista delen i en hyllade serien.

Kristina Ohlsson är utbildad statsvetare och har tidigare bland annat jobbat på Försvarshögskolan och på Säpo. Hon har alltså stor kunskap om en värld som många inte vet särskilt mycket om och såklart att hämta mängder av inspiration ur.

Inspirationen till serien om Maria Martinsson och Augusti Strindberg hämtas dock från barndomens somrar på Hovenäset i Bohuslän. Här tillbringade Kristina sina åtta första somrar och längtade dit så mycket som vuxen att hon åkte tillbaka och köpte ett eget hus där.

När Stormvakt kom ut 2020 blev den direkt en succé och nominerades till Årets bästa svenska kriminalroman av Svenska Deckarakademin. 2021 kom uppföljaren Isbrytare och 2022 kom den tredje och sista delen Skuggvakt. De tre delarna följer varandra och känns som en komplett helhet och de ska absolut läsas i ordning.

Första boken börja med att den före detta finansmannen August Strindberg anländer till Hovenäset i Bohuslän en blåsig och stormig natt. Han har flyttat dit för att införliva sin dröm om en egen second handbutik. Samma dag försvinner den omtyckta läraren Agnes, en händelse som skakar hela västkustidyllen. Polisen, med Maria Martinsson i spetsen, söker efter Agnes och August blir inblandad i utredningen. Samtidigt har Maria ett stort problem i sitt privatliv som hon gör allt för att dölja. Här finns många personer, med många hemligheter…

I den andra delen har vintern kommit till Hovenäset och August är lyckligare än på länge. Hans butik, Strindbergs Second hand, går strålande och han är dessutom nyförälskad. Men en kall januarinatt ödelägger en brand två sjöbodar. August äger en av sjöbodarna, den andra ägs av Axel Ehnbom, en äldre man som anknytning till Hovenäset större delen av sitt liv. Maria Martinsson tar sig an utredningen som snabbt utvidgas till att även omfatta ett mord.

I den avslutande delen är det sommar och August har dragit i gång en stor baktävling på Hovenäset. En dag hittas en man hängd i ett hopptorn vid badplatsen och dödsfallet väcker misstankar hos polisen. Det ser inte ut som ett självmord och man vet inte vem mannen är. Utredningen leder dem bakåt i tiden till den förfärliga sommaren 1989 då Lydia Broman hittades mördad och styckad i sitt hem.

Alla tre delar hänger ihop och rör sig över en del av ett år. Kristina Ohlsons väver skickligt ihop en väv av intriger, personliga berättelser, hemligheter och en skvätt kärlek för att krydda allt ordentligt. Hon målar upp härliga karaktärer och miljöer som snart blir familjära. Som läsare blir man väldigt sugen på att besöka platserna som beskrivs, som ju finns i verkligheten men numera känns lite som en del av Morden i Midsumer.

För så är det! Böckerna om August och Maria på Hovenäset skulle göra sig väldigt bra som film eller tv-serie. Kom ihåg var ni hörde det först!

Text och bildmontage – Marlene Rindå Jikita

Visited 1 283 times, 1 visit(s) today