Du i Fokus
ResorUpplevelser

Sveriges vackraste landskap

skriv ut

Från Skånes stränder till fjällen i norr. Sverige har mycket att erbjuda. Men vilket landskap är egentligen vackrast?

Skåne tar hem det. Drygt en av fem (19 %) menar att vårt allra sydligaste landskap bjuder på de vackraste omgivningarna. På andra plats finner vi Bohuslän (15 %) och på delad tredjeplats placerar sig Dalarna och Gotland, med 14 procent av rösterna vardera.

– Sverige är ett land fullt av variation och varje landskap bär på sin egen unika charm. Men det är lätt att förstå varför många tycker att Skåne med sitt öppna naturlandskap är kronjuvelen i Sveriges landskapsskatt, säger Jonas Karlsson, vd Forsbergs Fritidscenter.

Han konstaterar även att samtliga landskap i toppen av listan på något sätt kan kopplas till sommar och semester.

– När vi vill sakta ner och ladda om batterierna, är det till natursköna platser vi vänder oss. Därför är det inte särskilt överraskande att listan toppas av landskap som kommit att bli symboler för sommar och lediga stunder.

Samtidigt är det tydligt att många svenskar håller fast vid ordspråket “borta bra, men hemma bäst”. I Sydsverige anser hela 55 procent att Skåne är det vackraste landskapet, medan 33 procent av invånarna i Västsverige håller Bohuslän som vackrast. I norra Mellansverige, där Dalarnas län bland annat ingår, är det i stället Dalarna som är favoriten med 38 procent. Däremot verkar stockholmare inte vara särskilt lokalpatriotiska då de anser att Gotland är det vackraste landskapet (22 %).

Sveriges vackraste landskap – topp 10

1.Skåne (19 %)
2.Bohuslän (15%)
3. Gotland/Dalarna (14%)
5. Öland (10%)
6. Jämtland/Lappland (9 %)
8. Småland (7%)
9. Norrbotten (6 %)
10. Halland/Värmland/Blekinge/Västergötland (5%)

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 31 mars-3 april 2023. Totalt intervjuades 1048 personer i åldern 16–79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval.

Text och bild – Forsbergs Fritidscenter

Visited 60 times, 1 visit(s) today