Johan Eriksson – I Rättvisans Tjänst – en fängslande läsning

skriv ut
Johan Eriksson är advokaten som över en natt blev känd som förvarare till Rakhmat Akilov. Hur tänker man när man ska försvara en terrormisstänkt? Hur förbereder man sig inför olika mål? Vilka fall glömmer man aldrig? I boken I Rättvisans Tjänst berättar han enkelt, informativt och fängslande om sitt annorlunda liv som advokat.

Att allt inte är som i filmer eller på tv vet de flesta, men hur fungerar livet i en svensk rättssal egentligen? Om detta berättar Johan Eriksson i sin bok I Rättvisans Tjänst, som är en fin och saklig skildring om samhället precis just nu. Johan ger oss en liten inblick i hans arbete som erfaren advokat, vi får följa med på första mötet med en ny klient, arbetet inför förhandling och veta mer om människan bakom brottet. Han berättar om några av de fall som han inte kunnat glömma.

Här får vi bla lära känna Pia som är misstänkt för mord, 83-årige Sven misstänkt för grov misshandel, Lena som inte litar på någon, Isak som är oskyldig med inte vågar tjalla, Ivan som vill sköta sitt eget försvar, 5-årige Emil som har en missbrukande mamma och Rakhmat Akilov. Det är allt från stulna korvar och fyllekörningar, till mordbränder och terroristbrott.

Som försvarare av Rakhmat Akilov blev Johan Eriksson känd för hela Sverige över en natt. Akilov är den enda som Johan berättar om utan att ändra personuppgifter eller andra detaljer. Vi läsare får otroligt nog ”lära känna” en terrorist genom hans advokats berättelse och beskrivning av honom. Johan berättar bland annat om deras första möte, hur han blir bjuden på hembakat och att man stängt av en hel avdelning för Akilovs skull. Vi får veta en del om förberedelser, förhör, den långa rättegången och en massa annat, men Johan berättar också om hat och hot till honom själv och hans familj.

”Jag vill berätta från insidan om de människor jag mött. Om de skyldiga och de oskyldiga. Om hur smal livets väg ibland kan vara. Om skuld och ansvar i en värld där allt inte kan beskrivas som svart eller vitt. Om människorna bakom rubrikerna.

Jag vill också berätta om livet som försvarsadvokat. Om mina tankar och moraliska dilemman. Om att försvara dem som lever på livets skuggsida, men också dem som aldrig trott att de skulle behöva anlita en försvarare. Om att faktiskt försöka hjälpa någon som många hatar och föraktar. Om en tid i stormens öga.”

Det är precis det han gör! Johan får oss att förstå att även en brottsmisstänkt är en person med familj och ett liv, att allt inte är svart eller vitt och att tidningsrubrikerna oftast inte stämmer. Det är mycket bakom rubrikerna som allmänheten aldrig får veta och som är avgörande när målet ska avgöras. Han får oss också att förstås att advokat inte är ett 9-5-jobb, utan ett sätt att leva.

I Rättvisans Tjänst är oerhört intressant och berörande. En bladvändare absolut! Den är otroligt lättläst, intressant och på ett enkelt språk. Johan tar sig till och med tid att förklara ord och termer som vi hört, om men kanske inte riktigt förstått. En läsvärd bok om vår nutid som rekommenderas till alla!

 

Text – Marlene Rindå Jikita, Bild – Pressmaterial (montage – Marlene Rindå Jikita)