Jag, Caroline – en stark berättelse om en yrkeskvinna och familjefar
Carl Farberger är en man med ett imponerande cv: kursetta i lumpen, dubbla examina, frimurare, make, vd, pappa. Han har kämpat hårt och länge för att skaffa sig en position, makt och status. Och han har lyckats! Men en dag tvingas Carl konfrontera frågan han har försökt skjuta ifrån sig under hela sitt 50-åriga liv: Vem är jag?
Caroline Farberger föddes som Carl i oktober 1967. Efter en lång karriär som startade som managementkonsult vid McKinsey, senare flera chefspositioner, är hon idag vd för ICA Försäkring. Det var också här som den stora förändringen skedde, när hon gick hem från kontoret som Carl på torsdagen och kom till jobbet dagen därpå som Caroline. En övergång som noga hade planerats i över ett år. En förändring som inte bara påverkar Caroline själv utan även familj, släkt och vänner.
Som VD blev detta förstås en toppnyhet och Caroline blev känd över en natt. Hon tackade ja till att sommarprata och blev senare framröstad av lyssnarna till vinterpratare 2019. Samma år mottog hon också utmärkelsen Årets HBTQ vid QX Gaygalan. Och nu, bara två år senare, finns även boken om hennes minst sagt intressanta liv, som är skriven med hjälp av journalisten Henrietta Westman.
I Jag, Caroline berättar Caroline Farberger om en barndom präglad av skamkänslor, om en karriär i kostym och om ett enormt driv att till varje pris följa ett livsmanus med riktning rakt framåt. För bortom det välregisserade manuset ruvade någonting som inte fick nämnas.
Caroline Farbergers berättelse handlar om att riskera allt för att få leva som den man är – hur högt priset kan vara och varför det ändå är värt det. På andra sidan fann Caroline en djupare förståelse både för sig själv och för de maktstrukturer som formar våra liv och vårt näringsliv. Erfarenheterna som man har gett henne mer insikt i vad som behöver göras för att öka jämställdheten på flera plan inom både samhälle och på arbetsplatser. Något hon idag arbetar för aktivt.
Jag, Caroline är en bok som berör på djupet. Att inte vara sig själv, att gömma sitt riktiga jag och att sträva efter något som man från början inte riktigt förstår själv, men vet att man måste undersöka närmare. Hon berättar bla om en stark händelse där tjejkompisarna övertalade honom att ta på sig en svart klänning – för att sedan skratta ut honom. Trots att han kändes sig så fin i den där klänningen.
Caroline berättar om utanförskapet hon fruktade, familjens reaktioner och mycket annat. Hon berättar sakligt men även informativt, lite som en vägledning för andra i samma situation. Det är utlämnande, rakt och ärligt med ett tydligt budskap. En finstämd bok om att äntligen finna sig själv.
Text – Marlene Rindå Jikita, Bild – Mondial, Montage – Marlene Rindå Jikita