Emelie Schepp´s Jana Berzelius tar världens med storm!

skriv ut
Emelie Schepp är författaren som vägrade ge upp sin dröm och därför gav ut sin debutroman från eget förlag och blev på så sätt Sveriges största egenutgivare. I dag gör hennes karaktär Jana Berzelius succé i över trettio länder.

Emelie Schepp gick en kurs i att skriva filmmanus och skrev snabbt ihop två manus på kort tid. Men så fick hon höra att det var svårt att få stöd för filmproduktion och bytte därför riktning och skrev om dem till bokmanus istället. Emelie ville ha en stark kvinna i huvudrollen och efter att ha läst en artikel om barnsoldater var historien om den lite udda åklagaren Jana Berzelius var född.

2013 kom debutromanen ”Märkta för livet” som hon sålde på helt egen hand, hela 40 000 exemplar på sex månader. Efter succén fick hon bokkontrakt och slapp göra hela jobbet själv, men hon är fortfarande noga med att ha koll på hela processen och sköter en stor del av markandsföringsbiten själv. Det som varit hennes arbete under många år innan hon debuterade som författare.

”Märkta för livet” är den första delen i serien om åklagare Jana Berzelius, hela serien utspelar sig i Norrköping. Jana är en komplex kvinna, med ett svart och våldsamt förflutet. Hon är framgångsrik åklagare, precis som sin adoptivfar en gång var och hon arbetar med att upprätthålla lagar och regler i samhället, men gör även allt för att dölja sin mörka bakgrund. Bokstavligt talat ALLT.

Första boken börjar en sommardag 1991, när nioåriga Jana Berzelius vaknar upp på ett sjukhus och inte vet vem hon är eller var hon kommer ifrån. Tjugoett år senare får hon, som framgångsrik åklagare, uppdraget att leda förundersökningen i det uppmärksammade mordet på Hans Juhlén, verksamhetschef på Migrationsverket i Norrköping. Då börjar fragment att dyka upp i hennes minne och mardrömmarna hon drömt sedan hon var liten blir allt tydligare. Utredningen tar en oväntad vändning när ännu ett lik hittas. Denna gång är det en pojke. Och ju mer Jana gräver i den döda pojkens bakgrund, desto närmare kommer hon sanningen om sin egen. Och hon möter en historia mörkare och blodigare än hon någonsin kunnat föreställa sig.

Nyligen släpptes sjunde boken i serien, ”Björnen sover”, under hela tiden har vi fått följa med i Janas sökande efter sin egen sanning och bakgrund. Vi har även träffat personer som haft betydelse för hennes historia och sett hennes mörka sidor och desperationen att hålla sin bakgrund hemlig. Hur långt kan man gå för att inte bli avslöjad?

Några av karaktärerna i böckerna är återkommande, bland annat den grovt kriminelle Danilo Peña. De har en gemensam historia präglad av en våldsam barndom, som till stor del förklarar varför de är som de är som vuxna. Här finns ett ömsesidigt hat men även något som ser ut som syskonkärlek. Här finns också  kriminalkommissarie Henrik Levin och hans kollega kriminalinspektör Mia Bolander, som är ”good coop” och ”bad coop” personifierade.

Emelie Schepp har en förmåga att fånga läsaren från första sidan i varje bok. Undertecknad plöjde alla sju delar på mindre än två veckor. Språket är målande, det är lättläst och man dras med direkt, men det är mycket våld och väldigt blodigt. Jana blir misshandlad och misshandlar, andra dör – men inte hon. Det här är åklagare som lindar om sårskadan efter en kniv i låret och linkar iväg till jobbet, eller jobbar hemifrån ett par dagar så blåtiran hinner lägga sig. Rätt osannolikt, men otroligt fångande. Man kan inte sluta läsa!

Det är inte ens konstigt att Emelie Schepp utsetts till Årets Deckarförfattare flera gånger och även vunnit Storytel Awards kategori: spänning, mer än en gång. Fler lär det bli.

 

Text och bildmontage – Marlene Rindå Jikita