Förortssnuten – gripande livskildring av Hanif Azizi och Markus Lutteman
Hanif Azizi växer upp på en militärbas i Iraks öken. Hans föräldrar är krigare för den iranska rebellrörelsen Folkets Mujahedin och kampen mot Khomeini genomsyrar hela tillvaron. Efter att pappan dödats i kriget tar nioårige Hanif sin lillebror i handen och påbörjar en flykt som så småningom tar honom till Sverige. Syskonen vet från början inte var de är på väg och vet heller inte om de någonsin kommer att återse sin mamma igen. Saknade av mamma kommer sedan att prägla större delen av hans uppväxt.
Han har svårt att finna sig tillrätta i det nya landet och i tonåren får han kontakt med den terroriststämplade rebellrörelsen på nytt. Lockad av gemenskap och en möjlig återförening med sin mamma åker han därför tillbaka till Irak för att bli en krigare i Folkets Mujahedin. Berättelsen kunde ha slutat där, men något händer som får livet att vända om.
Hanif återvänder till Sverige för att även försöka locka brodern att följa med tillbaka till Irak. När hans pass går sönder får han lite extra betänketid och ändrar alla planer. Istället för att bli krigare söker han sig till polishögskolan och utbildar sig till polis. Han söker en tjänst i Rinkeby, och får snart vara med om saker han aldrig trodde skulle kunna ske i Sverige. Efter en trasslig uppväxt hittar han äntligen sig själv och kan påbörja resan framåt i livet igen.
“Förortssnuten” är en verklighetsbaserad berättelse om flykt, utanförskap, radikalisering och livet i svenska utanförskapsområden. Det är en välskriven och intressant livshistoria som berör på djupet, och belyser hur vi människor faktiskt fungerar vid uppbrott, i kris och hur anpassningsbara vi ändå är i olika situationer. Det handlar även om vänskap, sammanhållning och om en poliskår som ställs inför en brutalitet den inte kan hantera. En otroligt läsvärd och viktig bok om det samhälle vi rör oss i varje dag.
Allt är ofta inte som det ser ut, det kan finnas mycket som ligger under ytan och skaver och som förklarar varför vi faktiskt är som vi är och beter oss som vi gör.
Text och bildmontage – Marlene Rindå Jikita, Bild – Albert Bonniers Förlag