Du i Fokus
Böcker

Åremorden – Ny spännande bokserie av Viveca Sten

skriv ut
Viveca Sten är en av Sveriges mest populära deckarförfattare. Bokserien om Morden i Sandhamn innehåller hela 10 böcker och är översatta till en mängd olika språk. Isolerad i sitt hus i Åre pga coronapandemin, föddes idén till bokserien Åremorden och redan i oktober släpptes “Offermakaren” som är första boken i den nya serien.

Meningen var att Viveca skulle skriva ytterligare en bok i Sandhamnsserien, men det satte pandemin käppar i hjulet för. Allt jobb under våren ställdes in och isolerade i huset i Jämtlands inspirerande fjällvärld kom istället boken “Offermakaren” till. Detta är hennes nittonde bok och den första i serien om Åremorden. Trots hennes långa karriär så har det varit lite nervöst och allt var länge väldigt hemligt, så pass att inte ens hennes man, eller förlaget, visste vad hon skrev på.

– Jag har alltid åkt skidor och mitt hjärta klappar för Åre. Älskar man skärgården älskar man ofta fjällen. När vi blev kvar på grund av Coronakrisen tog inspirationen fart. Nya historier kom till mig med den mäktiga fjällmiljön som bakgrund. Jag höll det hemligt för både min man och mitt förlag tills jag blev klar. Det blev en helt ny serie med nya karaktärer, ett nytt landskap och en mycket förvånad man och förlag, säger Viveca Sten.

Första boken i serien om Åremorden heter alltså “Offermakaren” och handlar om Hanna Ahlander som flytt till sin systers hus i Åre efter att ha blivit dumpad av sin sambo och dessutom tvingats lämna sitt jobb på Citypolisen i Stockholm pga interna konflikter. Vid lucia hittas ett lik i en av liftarna, kroppen är stelfrusen med läppar som smalnat av kylan. Mycket pekar på ett mord. Daniel Lindskog är inspektör vid Årepolisen, nybliven pappa och blir ansvarig för mordutredningen. Snart blir Hanna och Daniel avgörande i utredningen kring den döda. Snön yr, temperaturen sjunker och allt fler svävar i livsfara.

Viveca Sten är mästare på att skapa en effektfull början och redan från första sidan är man fast. Som alltid väver hon samman den storslagna naturen med starka karaktärer och en rafflande mordgåta. Hon ger lagom stora pusselbitar i lagom stora doser, och det är inte förrän alldeles i slutet som man får allt klart för sig. Miljöskildringarna är så målande att man ser dem framför sig och personbeskrivningarna så tydliga att karaktärerna nästan går att ta på. En mycket lovade start på en bokserie som vi ser fram emot att läsa mer av.

 

 

Text och bildmontage – Marlene Rindå Jikita, Bild – Pressmaterial

 

Visited 54 times, 1 visit(s) today