Du i Fokus
Böcker

Bara ett litet mord – feel good och cosy crime

skriv ut
Carin Hjulström flyttade till Säbyholm nyligen och har även lagt handlingen i sin senaste bok där. Det är tänkt att bli en serie, så frågan är väl om vi snart har ett nytt Midsomer där befolkningen bara blir mindre och mindre. Skulle det bli så, så är det helt ok – det här är feel good kombinerat med cosy crime. En mysdeckare alltså, med extra allt!

Allt börjar med att Siri, som är hyllad skådespelerska i Stockholm, blir sviken av sin älskare tillika chef och bestämmer sig för att hälsa på sin brorson Anton som vunnit en gård på poker. Siri har alltid haft dåligt samvete för Anton som hon lovat att ta hand om sedan han blev föräldralös vid tidig ålder, men hon har istället prioriterat teatern och kärleken till Dramatens gifte chef.

Siri och Anton bestämmer sig för att få igång plantskolan på gården och ett hårt arbete väntar. Samtidigt hittas en man död på en åker, bland en massa örnfjädrar. Lokalpolisen Olle Magnusson börjar nysta i mordfallet och det gör förstås Siri och Anton också, på sitt sätt. Snart inser Magnusson att den nyinflyttade skådespelerskan har näsa för ledtrådar och dessutom är ett trevligt sällskap.

Som Carin Hjulström själv sa i en intervju så är det lite av en blandning av Agatha Christie och Morden i Midsomer, Siri påminner en hel del om Miss Marple och Säbyholms olika karaktärer hade mycket väl kunnat bo i Midsomer. Här finns både herrskap och tjänstefolk, härliga naturskildringar, missämja bland grannar och mystik bakom kulisserna. Precis allt som en riktigt härlig deckare ska ha, men här finns också väldigt mycket humor!

Det blir extra intressant när handlingen utspelar sig i en miljö som faktiskt finns och går att besöka. Så vi ser verkligen fram emot en fortsättning av “Säbyholms Gröna Fingrar” och att få följa med på fler äventyr med Siri och Anton, men det skulle kunna bli ett besök på Säbyholm också. Ett sommarprojekt kanske?

 

Text – Marlene Rindå Jikita, Bild – Pressbilder (montage av Marlene Rindå Jikita)

 

Visited 12 times, 1 visit(s) today