Kyckling med apelsintzatziki
4 portioner
1 förpackning Lönneberga Kyckling Lårfilé Chipotle och black garlic, 800g
Matvetesallad
- 4 dl matvete
- 1 zucchini
- 6 blad svartkål
- 1 schalottenlök
- 1⁄2 dl olivolja
- salt
- peppar
Apelsintzatziki
- 2 dl turkisk yoghurt
- 1 apelsin
- 1⁄2 gurka
- 1 vitlöksklyfta
- 1 msk salt
- peppar
Gör så här:
Apelsintzatziki:
Skölj och riv gurkan grovt på ett rivjärn. Lägg i en djup tallrik, salta och låt stå cirka 30 minuter. Krama vätskan ur gurkan och blanda med yoghurten. Tillsätt zesten från hela apelsinen, juice från halva, pressa i vitlöken och smaka av med peppar och eventuellt mer salt.
Matvetesallad:
Koka matvetet enligt förpackningen. Finstrimla zucchini, svartkål och lök, stek i rikligt med olivolja tills de får färg. Vänd ner matvetet och stek ytterligare någon minut. Smaka av med salt och peppar.
Kyckling:
Grilla enligt anvisning på förpackningen och pensla mot slutet med glazen Black Garlic som medföljer.
Servera kycklingen med matvetet, tzatzikin och en grönsallad.
Tips 1: Lårfiléer med skinn brukar jag grilla på hårt på skinnsidan så att det blir krispigt och får en fin yta. Efter det får kycklingen gå klart på indirekt värme.
Tips 2: Matvetet kan bytas ut mot de gryn du har hemma, till exempel durra, bulgur eller quinoa.
Recept – Gabriel Jonsson, Bild – Lönneberga