Du i Fokus
Böcker

Alla behöver Vera Malm!

skriv ut
Tomas Tivemark är född i Laxå och numera bosatt i Stockholm. Han är skådespelare, manusförfattare, filmproducent, kompositör och numera även skönlitterär författare. “Vera Malms vidunderliga äventyr” är hans debut som författare, som är nominerad till priset för årets bästa svenska feelgood.

När Vera Malm fyller arton år dör hennes morfar. Det är hos honom hon har växt upp, det är morfar och gården som varit hela hennes väld och det enda hon egentligen känner till. Plus Ella såklart. Nu kastas hon ut i ett Sverige hon vet alldeles för lite om. Enligt morfars önskan beger sig Vera till Stockholm där hon får bo hos en man som ser exakt ut som morfar men han är en otrevlig kopia. Hon får dessutom lära känna en politiker som bara vill göra gott, en före detta värsting och en tjej som kan allt om influencers. Det blir en resa som kommer att förändra inte bara Vera och de människor som hon träffar, utan hela Sveriges framtid. Ingenting är sig likt efter att man har fått möta Vera Malm.

Ellas morfar har sju år i rad blivit framröstad som världens snällaste man i lokalbladet. Han har under åren haft några deviser som Ella har tagit som visdomsord att ta med sig i livet. “Alla är egentligen snälla” är ett av dem, ett annat är “Det är bara sånt som inte går som inte går”. Dessa och några till tar hon med sig in i sina nya värld och delar frikostigt med sig av. Utan att hon egentligen vet hur det går till så har hon helt plötsligt en youtube-kanal med flera hundratusen följare och mitt i alltihop blir Ella kidnappad eller kanske konappad…

Någon recensent skrev att boken är en blandning av ”Livet från den ljusa sidan” och ”Forrest Gump”. Jag vill nog säga att det är en blandning av “Forrest Gump” och “Hundraåringen”, allt som kan hända händer och huvudpersonen själv är fullständigt ovetande om allt kaos som skapas på vägen. Det är roligt, fullständigt osannolikt, kärleksfullt och tänkvärt. Allt på en gång.

Det går att läsa in en hel del från dagens Sverige och man kan nog lista ut vilka personligheter som döljer sig bakom karaktärerna i boken. Så visst är det ett inlägg i den politiska debatten, men ett rätt originellt och humoristiskt sådant. Alla skulle behöva “drabbas” av Vera Malm, vi skulle bli så mycket klokare då.

Vera Malms vidunderliga äventyr är alltså en debutbok av Tomas Tivemark. Det ska bli mycket spännande att se vad som kommer ur hans penna härnäst.

 

Text och bildmontage – Marlene Rindå Jikita, Bild – Pressmaterial/Gabriel Liljevall

 

Visited 24 times, 1 visit(s) today