Du i Fokus
Böcker

1793 av Niklas Natt och Dag – Årets Bok 2018

skriv ut
Årets Bok är litteraturpriset där vinnaren röstas fram av läsarna. Tolv böcker nominerades under våren av Bonniers Bokklubbars erfarna litteraturredaktörer och mellan den 25 april och 26 augusti fick läsarna rösta fram sin favorit. Igår korades vinnaren på bokmässan i Göteborg.

Bonniers Bokklubbars motivering till nomineringen av 1793: 
Mustig deckargåta från ett svunnet Stockholm – briljant berättad!
Hösten 1793 hittas ett stympat lik i sjön Fatburen på Södermalm. Poliskammarens Cecil Winge och stadsvakten Cardell tar sig an fallet. Men tiden är knapp, Winges hälsa är bräcklig och den kallaste vintern i mannaminne närmar sig. Karaktärerna, miljöbeskrivningarna och språket samspelar perfekt!

 Jag är väldigt överraskad, i synnerhet med tanke på hur många fina böcker som nominerats i år. 1793 har varit en lyckosam bok som omgetts av en mängd välvilligt inställda människor som kämpat för den, och till vilka jag står i stor tacksamhetsskuld. Uppenbarligen är de många fler än jag någonsin kunde föreställt mig, säger Niklas Natt och Dag.

Här är de tre böcker som läsarna har gett flest röster:

  1. 1793, Niklas Natt och Dag (Forum)
  2. Annabelle, Lina Bengtsdotter (Forum)
  3. Nej och åter nej, Nina Lykke (Wahlström & Widstrand)

 Sett till tidigare års vinnare är det här en bok som skiljer sig ganska markant, vilket visar på bredden i priset och att det verkligen är folket som avgör! 1793 är en otroligt bra bok som inte liknar någonting annat på marknaden just nu och det känns kul att den lyckades fånga läsarna, säger Petra Nuhma, marknads- och PR-specialist på Bonniers Bokklubbar.

Författaren till Årets Bok belönas med 30 000 kronor och både författare och förlag tilldelas en statyett formgiven av Torstensson Art & Design.

 

 

 

Text och bild – Pressmaterial

 

Visited 13 times, 1 visit(s) today