Grillade laxspett med nordiskt ris, grön sparris & dill
4 grillspett
- 4 st laxfiléer
- 2 st citroner i tunna skivor
- havssalt och peppar
- 3 dl basmatiris
- 1 st gul lök
- 1 st palsternacka
- 6 dl vatten
- 1 tsk salt
- 200 g grön sparris
- 1 msk dill
- olja
Ättiksblandning:
- 3/4 msk socker
- 1 msk 12% ättika
Gör så här:
Börja med att förbereda riset. Skala och finhacka löken och palsternackan.
Låt grönsakerna svettas en stund i lite olivolja, ta sedan riset och låt det fräsa tills det blir lite genomskinligt utan att ta färg. Tillsätt vattnet och salt, låt sjuda på svag värme under lock i ca 15-20 minuter.
Blanda ättikan och sockret i ett glas.
Skär sparrisen i bitar.
När riset är klart, blanda ner hälften av ättika- och sockerblandningen, smaka av. Smaken ska kännas fräsch och lite syrlig. När du är nöjd med smaken vänds sparrisen och dillen ner i riset. Smaksätt med svartpeppar, gärna från kvarn.
Dela laxen i bitar. Sätt laxen på spetten, varva med de tunna citronskivorna som du viker ihop dubbelt. Salta och peppra.
Grilla/stek laxen ett par minuter på varje sida.
Servera spetten med sparrisriset.
Blir där lite ättika-socker blandning över så häll detta över laxen när den är färdiggrillad.
För er Viktväktare:
Points (kostprogrammet från 2025): 0 P per spett, 0 för sparrisen om man använder sötströ ist för socker till marinaden, lägg till P för riset.
Points: 0 P per spett, 0 för sparrisen om man använder sötströ ist för socker till marinaden, lägg till P för riset.
Recept och bild – Findus