Du i Fokus
Upplevelser

Vintervärdar i P1 2020

skriv ut
Den 25 december kör Vinter i P1 igång igen. Sommar i P1 slog flera rekord i år, kan Vinterversionen göra detsamma? Åtta härliga personligheter gör sig redo att beröra oss med sina berättelser.

Årets Sommar i P1 blev en succé på flera sätt. Lyssningen ökade med 20 procent jämfört med förra året och flera program har haft runt en miljon lyssnare. Totalt har cirka 3,8 miljoner personer lyssnat på sändningarna någon gång under sommaren, i FM eller digitalt, vilket motsvarar 45 procent av befolkningen.

Mest lyssnade, både direkt och som podd, var Greta Thunbergs och Anders Tegnells program. På topplistorna ser vi även Micael Bydén, Björn Natthiko Lindeblad, Anders Borg och Therese Lindgren.

25 december kör Vinter i P1 igång, journalisten och programledaren Kattis Ahlström är först ut. Författaren och komikern Zinat Pirzadeh avslutar det hela på nyårsdagen. På självaste nyårsafton står skådespelaren Olof Wretling på scen och direktsänder sitt åttonde Vinterprogram, både i ljud och bild.

De senaste åren har valet av vintervärdar till programmen gjorts enligt lyssnarnas önskemål. Den här gången är det redaktionen som valt ut värdarna, men med publikens tycke och smak i åtanke.

– När vi under ett antal år överlät valet till lyssnarna märkte vi en övervikt av värdar som nyligen gjort Sommar. Minnet är som bekant kort och programmet har ju en lång historia, säger Bibi Rödöö i ett pressmeddelande.

Den första upplagan av Vinter i P1 sändes år 1969 och hette då ”På Vintergatan”. Programmet sändes i fem år innan det lades ner för att plockas upp igen två gånger på 1990-talet. Nypremiären för det som vi känner som Vinter i P1 idag var 2008.

Här är 2020 års vinterpratare:

25/12: Kattis Ahlström, journalist, programledare

26/12: Ulf Danielsson, professor

27/12: Lisa Nilsson, artist, låtskrivare

28/12: Johannes Anyuru, författare

29/12: Claes Elfsberg, journalist, programledare

30/12: Patricia Tudor-Sandahl, författare, psykolog

31/12: Olof Wretling, skådespelare, komiker

1/1: Zinat Pirzadeh, författare, komiker

 

Vinter i P1 sänds i Sveriges Radio P1 klockan 13.00 respektive 22.05 i P1 och Sveriges Radio Play. En poddversion av programmen släpps kl. 07.00.

 

 

Text – Marlene Rindå Jikita, Bild – Sveriges Radio

 

Visited 15 times, 1 visit(s) today