Du i Fokus
Dryck

Kvartett i svenska julsnapsar

skriv ut
Nu är det hög tid för årets julsnapsar. Till årets julbord lanseras Herrgård Julsnaps, en fatlagrad nyhet med kryddig smak och inslag av färska apelsinskal, kummin, kardemumma och en fläkt av koriander.

För många blir det ingen jul utan snaps och i år finns det både klassiker och en nyhet i utbudet från O.P Andersson. Herrgårds Julsnaps är kryddig och fruktig med fatlagringstoner från både whisky och sherry. Doften och smaken domineras av äkta apelsiner med inslag av julkryddor och kummin. Att det är viktigt att dricka snapsen på rätt sätt är något Jonas Odland, Kryddmästare på Altia, slår ett extra hårt slag för.

-Att svepa iskalla ”helor”, som många tror är rätt sätt, gör att man missar hela grejen med vad den goda kombinationen av kryddat brännvin och mat innebär. Det är en kvarleva från 1800-talet när spriten smakade finkel och man snabbt ville få i sig dropparna, säger Jonas.

-Dessutom hade de rika möjlighet att köpa is på sommaren med vilken de kylde brännvinet för att ta bort så mycket smak som möjligt. Därför blev det ”fint” att dricka iskall sprit. Spriten är sedan länge fri från finkel så att nu dricka den iskall innebär endast att man tar bort den goda kryddsmaken. Det bästa sätter är att skippa helor och halvor, smutta på snapsen till maten och servera den rumstempererad eller sval från kylskåpet, fortsätter Jonas.

Att konsumera snapsen till passande typ av mat är också något som förhöjer smakerna. Med rätt kombination av snaps och mat blir det en riktig smakupplevelse där drycken och rätten gifter sig med varandra.

-Jag brukar säga att man inte bara ska ha en enda snaps på julbordet. Till sillen och laxen kan man ha O.P. Anderson Julaquavit, för att sedan gå över till en något rundare snaps till det småvarma, såsom Petronella Julsnaps. Herrgårds julsnaps är särskilt god till kryddiga köttbullar, revbensspjäll och lagrad ost. Slutligen kan man testa Prima Julsnaps till det söta julgodiset och kolan, då den har en avrundad sötma från dadlar som passar fint till just det, säger Jonas.

Akvavit och snaps är en stor del av det svenska dryckesarvet. Årets julsnapsar är alla svenska och finns att köpa i det flesta systembolagsbutiker.

Herrgårds Julsnaps
Artikelnr: 10742
Volym: 350ml
Alkoholhalt: 35%
Pris: 149kr

O.P. Anderson Julaquavit EKOLOGISK
Artikelnr: 40071
Volym: 500ml
Alkoholhalt: 40%
Pris: 209kr

O.P. Anderson Petronella Julsnaps EKOLOGISK
Artikelnr: 40596
Volym: 350ml
Alkoholhalt: 35%
Pris: 149kr

Prima Julsnaps
Artikelnr: 86308
Volym: 500ml
Alkoholhalt: 38%
Pris: 199kr

Text och bild – Pressmaterial

 

Visited 52 times, 1 visit(s) today