Vem var mannen som byggde Tivoli i Köpenhamn?

skriv ut
Inne på Tivoli i Köpenhamn finns en staty av en man som nästan alla som besökt nöjesparken passerat, men som väldigt få reflekterat över. Statyn föreställer Tivolis grundare och skapare, Georg Carstensen. Den 31:a augusti kommer nöjesparken hylla hans 210:e födelsedag. Men vem var då denna man och hur kom det sig att han kom på att Köpenhamn behövde en nöjespark?

Den 31 augusti 1812 föddes mannen som skulle växa upp och skapa Danmarks största turistattraktion. Från början hade Georg Carstensen blickarna riktade mot den stora världen, kanske för att han växte upp i den nordafrikanska hamnstaden Alger, där hans pappa var generalkonsul. Trots det kom han på det bästa konceptet någonsin för Köpenhamn – ett koncept som ingen i världen har lyckats kopiera. Georg Carstensen var bara 30 år gammal när han skapade Tivoli. Inspirationen kom från tivolis i Paris och från Vauxhall i London, som han besökte på sina utlandsresor.

Georg Carstensen hade fått tillstånd av kung Christian VIII att bygga ett Tivoli i Köpenhamn och det tog bara två månader att bygga det. Den första säsongen varade bara i sju veckor och bjöd på bland annat belysning med orientaliska lampor, luftballonger och ett vaxkabinett. Under de följande åren tillkom både byggnader, fler åkattraktioner och planteringar. Byggnaderna bestod huvudsakligen av trästolpar och segelduk, och inne i trädgården fanns konditorier och tea-salonger, stora husliknande burar med exotiska fåglar, färgade lampor, en stor orientalisk basarbyggnad med restaurang och flera butiker, en konstnärsgräsmatta, en teater, en bowlinghall och en skjutbana, och inte att förglömma ett cirkustält.

Själva utformningen av Tivoli är ungefär densamma som öppningsåret 1843. Pantomimteatern ligger idag där den första teatern låg och basarbyggnaden är idag hotell Nimb. Men på den tiden låg Tivoli strax utanför Köpenhamns stadsmur. Tivolisjön och sicksackallén inne i trädgården är historiska lämningar från det försvarsverk som omgav Köpenhamn.

Danmarks första berg-och-dalbana såg dagens ljus under Tivolis invignings år 1843 och fick Köpenhamnsborna att skrika högt. Detta trots att resan bara tog 7 sekunder. Vid järnvägskarusellen spelades orkestermusik och i det turkiskt inspirerade konserthuset spelade H.C. Lumbye sina moderna galopper, allt emedan venetianska gondoler seglade på Tivolisjön. Danskarna fick helt förståeligt Tivolifeber, vilket gjorde Tivoli till en omedelbar succé.

Georg Carstensen var en impulsiv, innovativ och envis entreprenör. Han saknade aldrig idéer, och redan som barn sa hans lärare till honom att han hade för mycket fantasi. Han beskrivs som ett otvivelaktigt stort geni och ett ”enfant terrible” som alltid letade runt i staden för att hitta människor som skulle gå med på hans idéer. Han lyckades skaffa sig en karriär inom militären, hittade på och publicerade olika populära tidningar, designade Crystal Palace i New York, gifte sig och fick barn i Västindien, skapade Tivoli och senare Tivolis konkurrent, nöjesparken Alhambra på Frederiksberg.

Tyvärr var Georg Carstensens tid i Tivoli inte bara äventyrlig. Den energiske unge mannen var ofta oense med de gamla styrelseledamöterna, vars huvudfokus var att göra klart Tivoli så att utdelningen av de man satsat skulle bli så hög som möjligt. ”Tivoli blir aldrig färdigt – att slå sig ner vore att sluta halvvägs” skrev Carstensen i ett brev till styrelsen när Tivoli var ett år. Och just frasen ”Tivoli blir aldrig färdig” har blivit en viktig del av Tivolis DNA.

1848 kastade styrelsen ut Georg Carstensen från nöjesparken. 9 år senare dog han, bara 45 år gammal, av lunginflammation. Men på Tivolis 25-årsdag 1868 reste Tivoli en byst som minnesmärke – Carstensen hedrades och gamla tvister begravdes. I dag är han den ende från den gamla styrelsen som blir ihågkommen och hyllad. Den 31 augusti firar man födelsedagen inne på Tivoli, med att lägga ned en krans vid Georg Carstensens staty.

 

Text och bild – Visit Denmark och Lasse Salling