Du i Fokus
FilmMode & SkönhetUpplevelser

Upplev Jane Austens värld på Skokloster

skriv ut

I år är det 200 år sedan Jane Austen dog, något som uppmärksammas stort i England. Bland annat pryder författarinnan de nya 10-pundssedlarna. Jane Austen är en av världens mest lästa författare och hennes snart 200-åriga romaner är populärare än någonsin – det kommer ständigt nyutgåvor, tolkningar, dramatiseringar och filmatiseringar av hennes fem verk. Austen lyckas i sina romaner kombinera en lätt penna med vass samhällskritik gömd under känsloladdade intriger.

Nu har Jane Austen flyttat in på Skoklosters slott med utställningen “Jane Austens värld”. Ikoniska kostymer från filmatiseringar av romanerna Stolthet & fördom, Förnuft & känsla, Övertalning och Emma har flyttat in i slottets gästrumsvåningar. Historiska och svindlande slottsmiljöer som tagna ur en Austen-roman.

Vackra scenerier ramar in filmkostymerna som har burits av skådespelare som Kate Winslet, Hugh Grant och Colin Firth. Dräkter för många evigt sammankopplade med karaktärer som Elizabeth Bennet och Mr. Darcy. I utställningen Jane Austens värld öppnas dörren till berättelser om livsstil, dilemman och mode vid sekelskiftet 1800.

Kostymerna tar plats i slottets gästvåningar, inredda med möbler från sent 1700-tal och tidigt 1800-tal. Detta innebär en unik möjlighet att uppleva delar av slottet som vanligtvis inte är öppna för allmänheten. I utställningen visas bland annat Marianne Dashwoods (spelad av Kate Winslet) fantastiska brudklänning från filmatiseringen av Förnuft och Känsla och inte minst Mr Darcys (spelad av Colin Firth) en gång genomvåta skjorta från BBC-serien Stolthet och fördom. Den historiska inramningen på Skoklosters slott är en perfekt spelplats för utställningen som berättar om en tid färgad av magnifikt dräktmode, snäva kvinnoroller och strikt etikett.

Utställningen är otroligt sevärd, även för den som inte läst Jane Austens böcker eller sett filmerna. Kostymerna är vackra och passar väl in i slottets anrika miljö. Nu när man öppnat rum som besökarna vanligtvis inte får se är det av extra värde att besöka Skokloster under utställningen – det blir lite extra bonus för oss besökare. Se det som en dagsutflykt att se slottet och utställningen, ta en picknick i den vackra trädgården eller en fika på slottets café. En varm dag kan man även ta ett dopp i Mälaren för att svalka sig och ta en promenad i den vackra miljön.

Vill man inte köra själv kan man alltid ta båten från Stockholm och äta lunch ombord. En härlig tur en vacker dag och något som verkligen förhöjer hela upplevelsen.

I sommar erbjuder Skoklosters slott en rad programaktiviteter i anslutning till utställningen som bland annat temavisningar, föredrag, picknick i slottsparken, empirdans, dräktvisning, bal och tesalong. Allt i sann Jane Austenanda.

 

 

Text och bild – Marlene Rindå Jikita

 

Visited 18 times, 1 visit(s) today