Du i Fokus
TVUpplevelser

Emelie Schepps bokserie om Jana blir tv-serie

skriv ut

Under onsdagen var det smygpremiär av tv-serien Jana, Emelie Schepps hyllade och prisbelönta bokserie. Biograf Rigoletto i Stockholm fylldes av förväntansfulla gäster och skådespelare. För att inte tala om författaren själv som skred fram i en svart elegant galaklänning med ett stort leende från öra till öra.

Nu är det 11 år sedan Emelie Schepp debuterade som författare och skrev sin allra första bok om Jana. En bok hon trodde så mycket på att hon tryckte den själv och skötte lanseringen på egen hand. Sedan dess har hon sålt mer än tre miljoner böcker som översatts till 30 olika språk. Hennes Jana har erövrat världen och blir nu tv-serie på Amazon Prime.

Första boken ”Märkta för livet” har arbetats om till tv-manus och filmats i Norrköping där handlingen till största delen även utspelas i böckerna. Jana är den nybakade åklagaren som både löser brott och kämpar med ett hemskt förflutet. Tv-versionen är lite annorlunda än böckerna, Jana har bland annat fått en lillasyster – och det är helt ok! Ramarna och karaktärerna finns där och man känner absolut igen sig.

Rollistan är imponerande, skådespelarna kunde inte vara bättre för sina roller, alla passar perfekt. Madeleine Martin ÄR Jana, en otroligt svår roll som hon tagit sig an med bravur. Precis som Johan Ulveson som den otroligt obehagliga chefsåklagaren och Janas pappa. I övriga roller ser vi bland annat Fredrik Hallgren, Pernilla August, Sigrid Johnson och Moa Gammel. Serien regisseras av Felix Herngren tillsammans med Henrik Björn.

På onsdagens smygpremiär, som arrangerades av Wonderland Event, samlades skådespelareliten för att se de två första avsnitten och av allt vi kunde höra efteråt, så gav det mersmak. En suverän tolkning av suveräna böcker. Under fredagen släpps de tre första avsnitten på Amazon Prime, sedan kommer ytterligare ett avsnitt varje vecka. Vi hoppas redan nu på fler säsonger, material finns definitivt. Hittills finns det sju böcker om den något speciella åklagaren, den ena mer spännande än den andra. Självklart vill vi ha mer!

Bilder från röda matta, som var blå för kvällen.

”Märkta för livet” har premiär den 19 april på Prime Video och har titeln ”Jana. Märkta för livet.” Första säsongen innehåller sex avsnitt.


Text – Marlene Rindå Jikita, Bild – Martin Jikita + pressbild på affisch

Visited 1 202 times, 1 visit(s) today