Du i Fokus
Upplevelser

The Umbrella Project i Stockholm

skriv ut
Många har redan sett alla de färgglada paraplyerna på Drottninggatan. Men vet alla varför de är där? Är det bara en rolig och vacker installation, eller finns det ett syfte?

The Umbrella projekt startade som en konstinstallation under en festival i staden Águeda, Portugal år 2012. Den vackra himlen av tusentals färgglada paraplyer blev en stor succé och har sedan dess turnerat jorden runt i städer som Miami, Bordeaux och Paris. Många restauranger har även använt idéen som solskydd och om det kom före eller efter konstinstallationen kan man ju undra?

Indiska har i över ett år haft dialog med Impact Plan, som är initiativtagarna till Umbrella Project. Det har funnits en stark gemensam vilja att ta utställningen till Sverige och en samsyn kring att människor behöver inspireras och liva upp sin vardag. Något som verkligen behövs efter den tunga våren 2020 då corona verkligen styrde landet och hela världen.

-Indiskas uppgift är att inspirera människor i vardagen. Vanligtvis gör vi det genom att våra kunder hittar en produkt hos oss som kan liva upp deras hem eller outfit, men nu vill vi inspirera en hel stad ur ett större perspektiv och väcka Stockholm till liv igen efter en tuff tid, säger Karin Lindahl, vd Indiska.

Tanken bakom projektet är att inspirera människor, sätta färg på tillvaron och sprida glädje vilket överensstämmer med Indiskas vision som är att inspirera människor i vardagen. Genom utställningen hoppas Indiska kunna bidra till att få Stockholms stadskärna levande igen efter en lång och svår period för besöksnäringen till följderna av coronapandemin.

Indiska står som ansvarig och finansiär av projektet, men ett flertal aktörer inom Stockholm stad (Visit Stockholm, City i samverkan, fastighetsägare m.fl.) har bidragit till att utställningen ska kunna bli verklighet.

-Vi tror att flera aktörer måste gå ihop för att göra skillnad. Att vi skapar levande städer är viktigt inte bara för enskilda företagare utan även för samhället i stort då det bidrar till turism, jobbtillfällen och inte minst välmående hos medborgarna. I det här fallet är det verkligen en gemensam kraftsamling från flera olika aktörer som har bidragit till att få utställningen på plats, fortsätter Karin.

Installationen kommer att hänga på Drottninggatan i Stockholm till och med 31 okt.

 

Text – Marlene Rindå Jikita, Bild – Pressmaterial

 

Visited 6 times, 1 visit(s) today