Du i Fokus
Dryck

Oväntade vin- och matkombinationer till hösten

skriv ut
Att ett glas rött passar till en entrecôte eller att riesling går ihop med skaldjur är för många välkänt. Att en fruktig druva som grenache gifter sig så bra med den libanesiska rätten Sfeeha sitter däremot inte i ryggmärgen för alla. The Wine Company har tagit fram fyra tips på rödvinsdruvor att kombinera till maträtter som är okända för många svenskar, men oerhört populära i sina hemländer.

När hösten smyger sig på har vi i Sverige en tendens till att bona in oss i våra hem genom att tända värmeljus, laga varma rätter och korka upp favoritrödvinet. Men varför inte byta ut den klassiska höstgrytan mot en ljuvlig rätt från Indien, Georgien, Libanon eller Indonesien? När man provar nya rätter kan det vara svårt att veta vilket vin som passar. The Wine Companys vinexpert Christelle Rickert förklarar meningen med att få till en bra matchning mellan mat och vin.

– Om du får till den perfekta balansen i en mat och vin-parning går middagen från att vara bra till helt fantastisk. Det behöver inte heller vara komplicerat, utan det räcker faktiskt att lära sig grunderna. Det är också bra att veta att ett vin många gånger är uppbyggt på flera druvor för att få till den ultimata smakupplevelsen i vinet. För att fira The Wine Companys 10-årsjubileum har vi utöver att lista fyra spännande rätter även rekommenderat 10 av höstens bästa viner att ha till framtida middagar, säger Christelle Rickert, produkt och marknadschef på The Wine Company.

Fyra träffsäkra smakkombinationer från världen över

Monastrell (mourvédre) och en indisk Rogan Josh
Till kraftig mat behövs viner i samma liga. Rogan Josh är en välkryddad indisk gryta som ofta görs på lamm. Mustigheten passar den spanska druvan monastrell perfekt, även känd som Mourvédre i Frankrike. En oväntad smakparning som tar middagen till en ny nivå.

Sangiovese och georgisk Lobio
Den italienska druvan sangiovese ger oftast friska och sträva viner med smak av körsbär och mandel. Den här smaken går med fördel att kombinera till en rätt med både sälta och djup. Något många associerar till kött. Men den georgiska böngrytan Lobio har precis de runda smaker vinet passar så bra till, och är även helt vegetarisk.

Grenache och libanesisk Sfeeha
Fruktbomben grenache är en druva med hög fruktsyra, vilket passar bra till en stadig maträtt som den libanesiska köttpajen Sfeeha. Pajerna görs ofta i små portionsbitar så denna rätt passar perfekt att bjuda på till minglet!

Pinot Noir och Gado Gado
Den finkänsliga och aromatiska druvan pinot noir möter gärna en frisk asiatisk sallad så som Gado Gado från Indonesien. Den vegetariska salladen är uppbyggd på ångkokta grönsaker, tofu, ägg och en fantastisk chili- och jordnötssås. Lika vacker som god.

 

4 rödvinstips från The Wine Company:

Marqués de Sandoval Gran Reserva Sel. Aniversario 2014

Valencia DO, Spanien

Den här cuvéen av tempranillo och graciano har mognat i barriquefat under två år, vilket är betydligt längre än den föreskrivna tiden för reserva. Druvorna från gamla vinstockar har utvecklat otroligt intensiva aromer. Friska toner av röda bär och plommon möter en mjuk kryddighet från fatlagringen. Denna klassiska rioja har djup och komplexitet tillsammans med en elegans och finess som vittnar om att druvorna har odlats på hög höjd.

Pris 139 kr
Artikel-nr: 964 359

 

Monte Vecchio Chianti Riserva Il Giubileo 2016

Chianti Riserva DOCG

Till The Wine Companys tioårsjubileum har Cantina Leonardo da Vinci tappat upp en Special Edition av Monte Vecchio Chianti Riserva. Riccardo Pucci har valt ut de bästa druvorna från årgången 2016 och bearbetat dem till en helt unik cuvée. I doften framträder intensiva aromer av söta körsbär, karamell och mjuka kryddor, som i gommen möts upp av en fyllig kropp med fin struktur och eleganta tanniner. Denna Riserva är perfekt balanserad med stort djup. En mycket lyckad jubileumsutgåva av den toskanska klassikern.

Pris: 129 kr
Artikel-nr: 741 616

 

Trône du Rhône 2019

Côtes du Rhône AOP, Magnum

Segertåget för vinerna från norra och södra Rhône går inte att stoppa och beundrarskaran växer ständigt runtom i världen. Boutinot har framställt ett vin som är mycket typiskt för södra Rhône, en klassisk cuvée av grenache och syrah. Mycket aromatisk doft, mjukt och lent i gommen med mycket frukt och lång eftersmak.

Pris: 149 kr
Artikel-nr: 396 166

 

Langevin Pinot Noir 2019

Pays d’Oc IGP

Langevin är druvtypiska viner som visar upp regionen Languedoc från dess bästa sida. Druvsortens aromer och karaktär framhävs med stor känsla i vinkällaren. Pinot noir-druvan ger en doft som präglas av friska frukter som körsbär och svarta vinbär, och i gommen är vinet sammetslent. Ett äkta sydfranskt vin som är fint strukturerat hela vägen till avslutningen!

Pris: 119 kr

Artikel-nr: 405 585

 

 

Text och bild – The Wine Company

 

Visited 33 times, 1 visit(s) today