Du i Fokus
FilmTeaterUpplevelser

The Full Monty – Allt eller inget – musikalen

skriv ut

Betyg: ⭐️⭐️⭐️⭐️

Att göra teater eller musikal av filmsuccéer är en stor utmaning och kan bli väldigt bra, men kan också gå väldigt fel. “The Full Monty”, som översatt till “Allt eller inget” på svenska, funkar även om den är lite annorlunda mot filmen.

Musikalkomedin The Full Monty – Allt eller inget, är baserad på filmen The Full Monty från 1997. Handlingen utspelar sig i Sheffield under 1990-talet och berättar historien om sex arbetslösa män, fyra av dem före detta stålarbetare, som bestämmer sig för att sätta ihop en stripshow (à la Chippendale-dansarna) för att tjäna lite pengar. Huvudpersonen Jerry (Gaz i filmen) för dessutom en desperat kamp om att få träffa sin son, för att dra publik till showen förklarar han att deras show är unik eftersom de kommer att gå “the full monty” – strippa hela vägen – därav titeln.

Den största skillnaden mot filmen är att den välkända musiken bytts ut, förmodligen pga regler och rättigheter. Det är helt ok! Musiken i musikalen funkar, även om texterna (översättningen) och även en del av sånginsatserna har lite mer att önska emellanåt. Kanske spelade premiärnerver och korta repetitionstider in vad det gäller sånginsatsen?

Vi gillar att det är flera lite mindre kända artister på scen. I huvudrollerna ser vi bland annat Erik Frisberg, Simeon Lindgren som är arbetslösa och frustrerade, och Joanna Perera och Maria Wells som deras ex-fru och respektive. Alla i ensemblen, förutom sonen Nick, har flera olika roller och hoppar skickligt mellan dem. Vi är rätt säkra på att det finns några blivande musikalstjärnor här, Simon Forsberg och Ludvig Ryman vill vi gärna se mer av. För att inte tala om suveräna Erik Norgren, som den lite lillgamla sonen Nick!

Precis som i filmen finns här mycket hjärta, vänskap, trassliga relationer och mycket humor. Det går inte att sticka under stol med att killar som tror att de är macho är roliga när de dansar. De första stapplande stegen på dansgolvet, blygheten inför varandra, rädslan att misslyckas. Det skulle kunna bli larvigt, men det blir det inte. Det är roligt, men även berörande. Gillar man filmen The Full Monty, så är detta ett måste! Roligt, tänkvärt och lite förbjudet!

Filmen slutar med att de visar allt och det blir en rätt spännande upplösning även i musikalen faktiskt, den tänker vi dock inte avslöja – ni får gå dit och se själva.

Bilder från Röda Mattan:

The full monty – Allt eller inget – visas på Intiman tom 28/4 2023.

Text – Jikitas, Bild – Camilla Käller

Visited 16 times, 1 visit(s) today