3 härliga recept – inför Alla korvars dag
Vad vore väl korvens högtid utan en riktigt schysst korv? Svaret är enkelt – ingenting. Därför kommer här tre riktigt enkla recept på hur du ger din favoritkorv det där lilla extra som gör den himmelskt god till Alla korvars dag den 12 mars.
Korv + Sverige = sant? Med tanke på att svensken stoppar i sig i snitt 60 korvar varje år bör svaret på den frågan vara klar som korvspad. Korv och Sverige har en kärlekshistoria helt enkelt. Och när den man gillar bjuder in till högtidsdag bör man väl göra det där lilla extra, eller hur?
Därför vill Mathem passa på att dela med sig av några enkla och riktigt fantastiska recept som vår egen receptkreatör Mari Bergman har tagit fram. Följ Maris recept och du får till den där riktiga gourmetkorven på Alla korvars dag (eller vilken annan dag som helst). Från en korvälskare (Mathem) till en annan.
Grillad korv med karamelliserad lök
(4 portioner)
4 st valfria korvar
4 st korvbröd
2 msk tomatketchup
Karamelliserad lök och senapskräm
2 st rödlökar
25 g smör
1 dl naturell creme fraiche
3 msk grovkornig senap
1 tsk strösocker
Salt och svartpeppar
¼ kruka färsk persilja
Tillagning
1. Skala och skiva löken. Stek löken i smör på medelvärme tills löken är glansig och fin. Tillsätt socker och fräs ytterligare i 2-3 min tills löken är ordentligt karamelliserad.
2. Blanda creme fraiche med grovkornig senap och smaka av med salt och peppar.
3. Stek/ grilla valfri korv och korvbröd.
4. Toppa din korv med ketchup, senapskräm och karamelliserad lök. Strö över lite finhackad persilja. Ät och njut!
Grillad korv med jalapeño- och majssalsa
(4 portioner)
4 st valfria korvar
4 st korvbröd
Jalapeño- och majssalsa
380 g majskorn
2 tsk rapsolja
1 st avokado
1 kruka färsk koriander
1 st lime
Salt och svartpeppar
3 krm jalapeñoflakes
4 msk jalapeñomajonnäs
Tillagning
1. Sila av majsen. Hetta upp rapsolja i en stekpanna och stek majsen krispig. Häll över majsen i en skål och låt svalna.
2. Tillsätt tärnad avokado, finhackad koriander och limesaft. Smaka av med salt, peppar och jalapeñoflakes.
3. Stek/grilla valfri korv och korvbröd.
4. Toppa din korv med jalapeño- och majssalsa samt jalapeñomajonnäs. Ät och njut!
Grillad korv med hemmagjord räksallad och rostad lök
(4 portioner)
4 st valfria korvar
4 st korvbröd
Räksallad och rostad lök
170 g handskalade räkor
¼ st gurka
¼ kruka färsk gräslök
15 g salladslök
½ st ekologisk citron
½ dl naturell creme fraiche
1 msk majonnäs
Salt och svartpeppar
50 g gemsallad
4 msk rostad lök
Tillagning
1. Sila av räkorna.
2. Tärna gurkan smått, finhacka gräslök och strimla salladslök.
3. Blanda samman med räkorna i en skål och tillsätt rivet citronskal, creme fraiche och majonnäs. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
4. Stek/ grilla valfri korv och korvbröd.
5. Lägg gemsalladsblad mellan korvbrödet och korven. Toppa din korv med räksallad och rostad lök. Ät och njut.
Text, recept och bild – Mathem