Du i Fokus
TeaterUpplevelser

Tänkvärd och rolig historielektion med Özz och Måns

skriv ut
Tänk om alla historielärare var som Özz Nûjen och Måns Möller, då skulle varenda svensk elev veta allt om både Sveriges och världens historia. På något sätt lyckas de nämligen lära oss en hel del mellan skämt, elaka påhopp och lite dans.

80 000 personer såg Özz Nûjen och Måns Möller i deras förra show om Sveriges historia, nu flyttar de in på Rival och har gett sig på Världens Historia. Med hjälp av en världskarta, en tidslinje och lite dans tar de oss från apstadiet i Afrika fram till modern tid – men inte hela vägen fram till idag. 1900 talet spar de förmodligen till nästa show.

Under lektionens  gång blandar de in skämt om våra kändaste kändisar, raljerar om folkgrupper och driver hejdlöst med varandra. Allt verkar helt spontant och utanför manus, men är förmodligen väl inrepeterat – sånär som på ett par saker kanske. Mer än en gång utbrister Måns “Men det där skulle vi ju stryka!” Om det är så eller ej, vet bara manusförfattarna. Ibland blir det lite väl spontant och det verkar nästan som de har roligare än publiken, vilket de också påpekar. En av höjdpunkterna är när de raljerar om sommarens fruktansvärda trauma: grillförbudet! Och vi skrattar högt när det pratas om rösträtten och vilka som faktiskt får rösta. Det är pricksäkert och rappt!

På något sätt lyckas de ändå att lära oss något mellan snack om dokusåpor, me too och dans i neondräkter. Vi har fått veta det viktigaste om de religioner som finns, hur rikena uppkom och förflyttades över världen och en massa annat som faktiskt kan vara bra att veta. En rolig historielektion där vi faktiskt lär oss något, en dubbellektion dessutom. Hur många höll sig pigga och vakna på en sån i skolan?

Det enda negativa vi har att säga är att allt det roliga avslutas med en moralkaka om miljön, vilket kanske är nödvändigt med tanke allt som händer i världen idag. Det är roligt men känns lite malplacerat. I övrigt är det drygt 90 minuter skratt och underhållning, där man som sagt även lär sig en hel del. Gillar man Özz och Måns så är detta naturligtvis ett måste och särskilt om man sett deras tidigare föreställning. Bättre historielärare går inte att hitta, det är ett som är säkert!

“Sveriges Historia – den nakna sanningen” spelas på Rival under hösten och går sedan ut på turné. Föreställningen är ca 90 minuter (utan paus).

 

 

Text – Martin Jikita & Marlene Rindå Jikita, Bild – Pressmaterial

 

Visited 31 times, 1 visit(s) today