Du i Fokus
TeaterUpplevelser

Peter Pan går åt helvete – årets skrattfest

skriv ut

Betyg: ⭐️⭐️⭐️⭐️

Sätter man ihop några av Sveriges roligaste skådespelare med en av landets bästa regissörer, får man en härligt upplivande skrattfest. Om ett enda skratt förlänger livet, ger “Peter Pan går åt helvete” en rejäl förlängning!

“Peter Pan går åt helvete” är den första svenska versionen av succén Peter Pan Goes Wrong som gått flera år i London och vunnit fina priser. Det handlar om amatörteatergruppen Thalia från Gnesta som har fått chansen att sätta upp sin föreställning Peter Pan på anrika Cirkus, men allt går helt fel. De kämpar sig igenom föreställningen som nog är den mest olycksfyllda uppsättningen om pojken som aldrig ville bli stor. Problemen börjar redan innan ridån har gått upp.

Edward af Sillén har fått ihop ett riktigt dreamteam. På scenen står gräddan av Sveriges humorelit med Per Andersson, Ola Forssmed och Pernilla Wahlgren i täten. De är uppbackade av David Batra, Clara Henry, Hampus Nessvold, Andreas T Olsson och Anton Lundqvist samt Johan Charles, Lily Wahlsteen mfl.

Tempot är snabbt och replikerna rappa, ibland på gränsen till buskis och fars. Nog ser man amatörteatern framför sig, där man måste spela flera olika roller då man inte har tillräckligt med lokala skådespelare för att täcka upp alla roller. En dekor som man snickrat ihop själv så gott man kunnat och som måste lagas konstant. Den lite loja scenteknikern som även är vaktmästare och allt-i-allo. Alla ingredienser finns där!

Anton Lundqvist som Peter Pan är mer uppe i luften än nere på backen. Flygturerna är nog inte alltid helt regisserade, krockarna med dekoren är väldigt många. Per Andersson drar som alltid ner dånande applåder, särskilt som skugga till Peter Pan. Clara Henry, som den präktiga storasystern, och David Batra och Hampus Nessvold som de lite mindre smarta småsyskonen, smyger in med sina humor och sina repliker lite underfundigt och putslustig. Kaoset vägs upp av den ganska sträva berättaren och scenteknikern Jon, spelade av Andreas T Olsson samt Johan Charles.

Manuset är oerhört roligt! Intelligent översatt av Edward af Sillén, som även regisserar kalaset. Scenen är smart och låter publiken se tre olika händelser samtidigt. Men det är något som skaver och gör att betyget ändå inte blir full pott. Kanske är det ljudinspelningarna som dyker upp då och då… de passar inte riktigt in överallt. Och nog kunde det vara lite mer sång och musik, när Pernilla Wahlgren är med?

Men det är roligt, absolut! Vi skrattar så tårarna rinner och får träningsvärk i mungiporna. Det är hjärtligt och varmt och otroligt underhållande. Om det är så att ett enda skratt förlänger livet, så har vi hjälpt livet på traven en hel del. Men vi kan inte låta bli att fundera över hur många nya blåmärken ensemblen får varje kväll, det måste vara väldigt många!

Här är bilder från premiären:

Peter Pan går åt helvete spelas över hela landet under våren 2023.

Text och bild – Jikitas

Visited 38 times, 1 visit(s) today