Du i Fokus
Upplevelser

Succéutställningen om Banksy visas i Stockholm

skriv ut

Den internationellt uppmärksammade utställningen om street artens superstjärna Banksy gästar Stockholm. Den 27 september öppnar ”The Mystery of Banksy – A Genius Mind” i Stadsgårdsterminalen, ett stenkast från Slussen.

– En cirkel har slutits. Att få välkomna alla till en storskalig Banksy-utställning i centrala Stockholm är nog närmast en barndomsdröm som går i uppfyllelse. Med verk av en konstnär som inspirerat och betytt så mycket för så många världen över, inte minst oss på Kollektivet Livet, ser vi fram emot att få ta del av verk som sätter fingret där det skaver, startat samtalen vi behöver och att få känna det som känns. Låter lätt pretentiöst, men när jag tänker efter så är det här bland det sjukaste som hänt, säger Andreas Blom, Kulturchef Stadsgårdsterminalen.

Sedan premiären i München våren 2021 har 1,4 miljoner besökare lärt känna Banksy i bland annat Wien, Berlin, Zürich and Hamburg och gjort den till en av de mest välbesökta utställningarna någonsin om den exceptionelle gatukonstnären. I maj avslutades utställningen i Malmö där över 70 000 besökare upplevt ”The Mystery of Banksy – A Genius Mind” på Amiralen. Efter ett sommarbesök på Eriksbergshallen i Göteborg, blir det nu även stockholmspublikens tur.

Mystiken runt Banksy är och förblir tät. Bara ett fåtal sägs veta säkert om det rör sig om en enda konstnär eller rentav är ett kollektiv. Den anonyme Banksy, världsberömd men ändå ett mysterium, tros dock vara en man i 45-50 års åldern från Bristol i England. Det var där den karaktäristiska street arten och samhällskritiken först syntes på väggar och gator. På senare tid har krigsdrabbade Ukraina stått i fokus och väggmålningar av olika storlek har dykt upp på flera platser i det krigshärjade landet. Även dessa belyses i utställningen.

Varje utställning om Banksy anpassas efter den aktuella lokalen. Stadsgårdsterminalens unika miljö utnyttjas på det sätt som passar bäst, så att utställningen kan ge en god överblick och inblick i konstnärens bredd. Hela den kreativa perioden fram till idag dokumenteras genom fler än 150 motiv av gatukonstnären: graffiti, fotografier, skulpturer, videoinstallationer och även tryck på material som canvas, tyg, aluminium, forex och plexiglas som reproducerats och samlats in speciellt för denna utställning.

Emelie Löfmark, Julius Production/lokal promotor uttrycker:
– Banksy behövs! Det har vi fått lära oss den riktigt hårda vägen det senaste året. Nu mer än någonsin behöver vi lära oss och påminna oss om att ständigt ifrågasätta och kritisera. Banksys konst är det perfekta verktyget för att belysa både aktuella och vardagliga frågor. Vi är mycket stolta över att få presentera denna unika utställning om den mytomspunne Banksy i Stockholm. Om vi så bara lyckas påverka en person att ifrågasätta ett snävt förhållningssätt till samhället och sina medmänniskor så har det varit värt all ansträngning som krävs för att ta en utställning i världsklass till vår fina huvudstad.

Enligt Banksys eget motto “Copyright is for losers ©TM” är hyllningsutställningen inte officiellt auktoriserad.

Utställningen “The Mystery of Banksy – A Genius Mind” visas från 27 september 2023 på Stadsgårdsterminalen i Stockholm.

Text och bild – Pressmaterial

Visited 465 times, 1 visit(s) today