Du i Fokus
Böcker

Sarenbrant och Bergfeldt skapar en oförglömlig födelsedag

skriv ut

Numera finns många olika konstellationer med författare. Några är mer lyckade än andra, Sofie Sarenbrant och Carina Bergfeldt är en sådan. I deras gemensamma bok “Födelsedagen” får vi inte bara smaka på ett suveränt författarskap, utan även på när ett samarbete är som bäst. Detta är inget annat än världsklass!

“Födelsedagen” är första delen i Sofie Sarenbrant och Carina Bergfeldt nya bokserie. Serien utspelar sig i miljöer som bägge är väl förtrogna med, tv-studion och mord med allt som det innebär med polis och rättsväsendet. Jargongerna sitter såklart klockrent!

Varken Sarenbrant eller Bergfeldt är några nybörjare. Sarenbrant har skrivit inte mindre än 16 böcker och även om Bergfeldt ligger efter med sina två spänningsromaner plus några reportageböcker, så märks det inte i det gemensamma projektet. “Födelsedagen” är välskriven, med gedigen research och stor kunskap om ämnena de rör sig i.

Allt handlar om lille Samuel, hans mamma Frida, pappa Ted och pappas nya sambo Pernilla, som är gravid i sjunde månaden. Hela boken utspelar sig under 24 timmar och börjar med att de alla kliver in i Samuels rum för att tillsammans fira honom på hans sjuårsdag. Men sängen är tom. Pojken finns ingenstans.

Polisen kallas till huset och en gedigen sökinsats påbörjas. Stämningen mellan exfrun, pappan och styvmamman eskalerar. Alla tre har något att vinna på att röja Samuel ur vägen. Och det visar sig snabbt att deras historier inte går ihop. Vad har egentligen hänt honom? Handlingen fortskrider genom de inblandade huvudpersonernas egen syn på det som händer. Deras känslor och handlingar.

Det är spännande från första meningen och det går inte att lägga ifrån sig boken. Undertecknad sträckläser och är näst intill okontaktbar under tiden. Det är korta kapitel, ett enkelt språk och mycket dialoger. Alla detaljer stämmer och alla trådar känns uppklarade när boken är slut, här finns inga slarvfel mer än ett och annat mindre korrekturfel. Historien hänger ihop från början till slut.

“Födelsedagen” är första delen i serien, som vad jag har förstått ska handla om tv-showvärden Frida. Det blir spännande att läsa fortsättningen, då det inte känns som det inte finns någon naturlig fortsättning. Redan nu vet vi att det skrivits kontrakt för en tv-serie, men inte hur många böcker det ska bli. Vi kan väl ändå anta att det blir några stycken. Boken känns komplett som den är och behöver egentligen ingen fortsättning, men kommer det en så är jag den första att läsa!

Text och bildmontage – Marlene Rindå Jikita, Bild – Bokförlaget Forum/Magnus Ragnvid

Visited 111 times, 1 visit(s) today