Du i Fokus
DryckResor

Upplev en skörderesa till Kanarieöarnas vingårdar i höst

skriv ut

Även om hösten innebär slutet på sommarsemestern för många svenskar finns det fortfarande mycket att njuta av på Kanarieöarna. Ögruppens vingårdar har sin skördesäsong från augusti till oktober och de välkomnar besökare till guidade turer och vinprovningar – en perfekt möjlighet till förlängd semester med sol, vackra landskap och smakfulla viner.

Kanarieöarna har en lång tradition av vinproduktion som sträcker sig tillbaka till 1400-talet. Idag finns här en enorm mångfald av druvsorter och viner, samt ett stort utbud av familjära vingårdar som välkomnar intresserade besökare att ta del av deras skördetraditioner och vinframställning. Vinturism är alltmer populärt och på Kanarieöarna kan en höstsemester med besök på vingårdar kombineras med folktomma stränder och utomhusaktiviteter som vandring, golf och segling.

Teneriffa

Teneriffa är Kanarieöarnas största ö och har även den största vinproduktionen. Här finns därmed många vingårdar och viner att upptäcka. Bland annat kan vinentusiaster besöka Bodega Comarcal Valle de Güímar som producerar vinet Brumas de Ayosa Malvasía Aromática som kammade hem Kanarieöarnas bästa vin 2023 i Official Agrocanarias Contest. Tävligen anordnas årligen av Canary Islands Institute for Food Quality (ICCA) och förutom storvinsten prisades ytterligare sex andra viner som Bodega Comarcal Valle de Güímar producerar.

Gran Canaria

Gran Canaria är främst känt för sina söta viner gjorda på Moscatel-druvor. Här finns flest vingårdar på norra delen av ön och en av dem är den över 200 år gamla gården Bodega Los Berrazales, som förutom vindruvor även odlar apelsiner och kaffe.

El Hierro

El Hierro, Kanarieöarnas minsta ö, må ha småskalig vinproduktion, men det vägs upp av fantastiska kvalitetsviner. Som ögruppens mest sydvästra ö produceras här friska och mineralrika viner med enorm karaktär och komplexitet. På ön ligger här ett fåtal vingårdar och en av dem är familjeägda Bodega Soterana som producerar typiska viner för El Heirro med druvsorterna Verijadiego Blanco, Bremajuelo, Uvalillo och Listán Blanco. Bodega Soterana, som ligger i kommunen La Frontera, välkomnar besökare till bland annat guidade turer och vinprovningar.

Lanzarote

De lokala vinodlarna på Lanzarote tar till en speciell odlingsmetod för att skydda vinstockarna mot de starka havsvindarna. De planterar nämligen sina vinrankor bakom vulkanisk sten som formas till väggar i halvcirklar. Här finns många vingårdar som är väl värda ett besök. En av dem är Bodegas Vulcano, i Tías, där besökare kan spana in de unika odlingarna och handla viner i gårdsbutiken.

La Palma

La Palma, som även kallas ”La Isla Bonita” eller ”Den vackra ön”, har mest grönska och vegetation av alla kanariska öar. Här lagras det lokala vinet på tallfat och öns specialitet anses vara vita viner gjorda på druvsorten Albillo Criollo.Text och bild – Pressmaterial

Visited 8 times, 1 visit(s) today