Du i Fokus
ResorUpplevelser

Sofieros rhododendron står i blom

skriv ut

Blomningen av Sofieros rhododendron är en höjdpunkt varje säsong. Från mitten av maj till mitten av juni blommar över 10 000 buskar i parken. Det är bokstavligen ett hav av färg!

Har du längtat efter att uppleva Sofieros rhododendronprakt är det hög tid nu. Blommorna har slagit ut och i både norra och södra ravinen i en härlig färgexplosion – ljusrosa, rött, guld och vitt. Från terasstrapporna bakom slottet är det en magnifik utsikt över ravinen och sundet.

Hur började allt?
Det var kronprinsessan Margareta, bördig från trädgårdsnationen Storbritannien, som insåg att de båda ravinerna på Sofiero var idealiska växtplatser för just rhododendron. De allra första rhododendronbuskarna planterades av henne på Sofiero för över 100 år sedan. Vid ett besök i sitt barndomshem Bagshot Park 1907, tog hon med sig en planta till Sofiero. Det var en Rh. Catawbiense och hon planterade den där de båda ravinerna möts, vid den så kallade Teplatsen. Där står den än idag och blommar vackert med stora lila blommor varje år.

Gustav VI Adolfs  rhododendronsamling 
Det var sedan kung Gustav VI Adolf som i början av 1930-talet började bygga upp den samling vi idag kan njuta av och som räknas som en av de finaste i Europa. På Sofiero växer nu över 10.000 rhododendron av ca 450 arter och hybrider. Många av de äldre sorterna kom hit från fjärran östern via olika upptäcktsresanden i början av 1900-talet. Sedan Gustav VI Adolfs bortgång 1973 har samlingen utökats och utvecklats och nya planteringar har tillkommit.

Rhododendronblomningen från ovan
Över den norra ravinen sträcker sig Sofias bro med sin unika utsikt över rhododendronsamlingen. Bron invigdes den 14 april 2018 och erbjuder en möjlighet för alla besökare att få ett helt nytt perspektiv på Sofieros berömda rhododendronsamling, helt unik i sitt slag.

 

 

Text och bild – Sofiero

Visited 23 times, 1 visit(s) today