Du i Fokus
FilmUpplevelser

Sameblod – en film som berör

skriv ut
sami_blood1_photo_sophia_olsson

Sameblod är filmen som först visades på flera filmfestivaler och vann flera priser och sen har premiär på bio. Handlingen kretsar kring en äldre samisk kvinna som återvänder till sitt ursprung efter många år utanför den samiska kulturen. En viktig del av Sveriges historia.

I stora drag behandlar filmen Sveriges kolonisering av samerna och rasbiologin på 30-talet. Långfilmen bygger på kortfilmen Stoerre Vaerie (Norra Storfjället) som släpptes 2015 och utspelar sig när huvudpersonen Elle Marja är vuxen. I Sameblod går Elle Marja i samisk internatskola. Efter de rasbiologiska undersökningarna som hålls på skolan bestämmer sig Elle Marja för att lämna allt och bli svensk. Hon stjäl sin svensklärarinnas kläder och identitet och rymmer till Uppsala – men att byta liv visar sig vara mycket svårare än hon trodde.

Det är en film med mycket känslor, man blir berörd ända in i märgen. När vissa scener visas vill man bara skrika rakt ut av obehag och avsmak. Man kan riktigt känna hur kränkt Ella Marja blir och vill helst av allt att detta bara ska vara påhittat. Men allt är sant. Allt detta har hänt. Det är det som gör filmen så otroligt sevärd och viktig. Bara tanken att vara mindre värd, att sättas på undantag, inte få tala sitt eget språk eller ens få en riktig utbildning och ha rätt att vidareutbilda sig känns som medeltiden. Men detta är Sveriges och Samernas verklighet på 30-talet.

De unga skådespelarna är otroliga! Lene Cecilia Sparrok som spelar Ella Marja är en total naturbegåvning. Fotot är hisnande vackert och musiken magisk. Det är helt förståeligt att filmen vunnit pris bla för bästa unga regissör och bästa europeiska film.

Produktionsteamet består av Amanda Kernell som regisserar och har skrivit manus, Lars Lindström som producerat och Sophia Olsson som varit fotograf. Filmningen gjordes bland annat i Hemavan-Tärnaby, Stockholm och Uppsala.

Filmen har premiär på biograferna 3 mars.

 

Text-  Marlene Rindå Jikita, bild – Pressbild & Sophia Olsson

Visited 19 times, 1 visit(s) today