Du i Fokus
TeaterUpplevelser

Plura – En man av hjärtat

skriv ut

“Antingen är man en man av hjärnan och då är man tråkig, eller också är man en man av både hjärna och hjärta och då är det kaos, eller så är man en man av hjärtat…”

“En man av hjärtat”, av och med Plura, är en 2,5 timmar lång resa och berättelse genom Pluras innehållsrika liv inflätat i Eldkvarns gedigna låtkatalog. Även Mauro Scocco har ett viktigt finger med i spelet under föreställningen där han finns med som en slags ciceron via en inspelad röst. Det är första gången Plura rättar sig efter ett skrivet manus på scenen och tar regi. Även bandet är nytt, Plura ackompanjeras numera av ett band där sonen Axel Jonsson Stridbeck agerar kapellmästare.

Början är lite “stapplig” kan man nog säga. Plura känns inte riktigt varm i kläderna än och vem det egentligen är som han snackar med känns lite oklart. Det kan vara döden, men när han nämner Mauro Scocco vid namn står det klart att så är inte fallet. Publiken tas med till olika platser från Pluras uppväxt och delar av hans vuxna liv. Han berättar om olika personer som passerat och som betytt extra mycket för honom.

Ganska snart blir han varm i kläderna och snackets känns mer naturligt. Efter paus ser man hur Plura njuter av att vara på scen och att samspela med publiken. Nu svarar även publiken bättre och det blir rejält varmt i salongen. Man ska ha klart för sig att det är Plura på scen, inte Eldkvarn. Detta är mer än Eldkvarn men utan Eldkvarn. Han bjuder på både gammalt och nyskrivet material och publiken är helt lyrisk. Detta är ett måste för redan frälsta Plura-fans, men även en kväll för de som knappt vet något om honom.

Plura föddes i Norrköping och kom till Stockholm på 70-talet. Han har skrivit en majoritet av Eldkvarns låtar och sammanlagt har gruppen sedan 1971 släppt 24 studioalbum och haft hits med låtar som “Kärlekens tunga”, “Fulla för kärlekens skull”, “Vår lilla stad” och “En liten kyss av dig”. Men han har även författat 5 kokböcker – ”Pluras Kokbok”, ”Pluras Spanska kokbok”, ”Pluras Husman”, ”Grilla för kärlekens skull” och ”Pluras jul och Nyår”. Eldkvarn har numera tagit en paus, men Plura är mer i farten är någonsin.

Hur var det då med hjärtat? Detta var något en man berättade för honom på en av många resor. Han konstaterade att Plura var en man av hjärtat, därav showens namn. Visst är det mycket hjärta. Plura berättar kärleksfullt om sin familj och om sina vänner, men där finns också en ärlighet, lite dödsångest och rädsla för att åldras. En stark kväll med en man av hjärtat.

 

”En man av hjärtat” har premiär den 7 oktober.
Spelas på Scalateatern i Stockholm under hösten.
Föreställningen är 2,5 timmar lång, inklusive paus.

Manus: Plura Jonsson
Regi: Hugo Hansén
Bandet: Axel Jonsson Stridbeck – kapellmästare, gitarr, körsång, Freja Drakenberg – slagverk, akustisk gitarr, körsång, Marcus Arborelius – klaviatur, körsång, Zackarias Ekelund – trummor, körsång, Jonatan Lundin – bas, körsång.

 

Text – Marlene Rindå Jikita, bild – pressbilder

Visited 25 times, 1 visit(s) today