Du i Fokus
Jikitas på ÄventyrTeaterUpplevelser

Oj då… en till?! – Robert Gustafsson briljerar!

skriv ut

Betyg: ⭐️⭐️⭐️⭐️

Efter fem långa år är Robert Gustafsson äntligen tillbaka på sin egen teater. I tre roller! I år fyller Krusenstiernska 150 år, detta firas stort med att gårdens sommarteater bjuder på den fartfyllda ”Oj då! …en till?!” av farsmästaren Ray Cooney. Detta är Cooneys genombrottspjäs som omarbetats av Robert Gustafsson och Edward af Sillén. Det är rappt, roligt och väldigt, väldigt rörigt.

Handlingen har självklart förlagts till Kalmar och utspelar sig i slutet av 50-talet på ett gods i utkanten av staden. Noppe Magnusson, framgångsrik företagare, vill efter sin kompanjons och bästa väns bortgång skänka en stor summa pengar till den avlidne vännens son. Men bara under den förutsättning att det enbart finns en enda efterlevande arvinge. Självklart finns det fler, vilket sonen (Robert Gustafsson) och hans vän Tjalle (Ola Forssmed) försöker dölja med hjälp av betjänten Frans (Anton Lundqvist). Ett stort födelsedagsfirande blir smått förvirrat och de klassiska farsförväcklingarna är i gång.

Robert Gustafsson spelar hela tre roller och har så lite som 30 sekunder mellan vissa rollbyten. Bror nr 1 är Kalle, en lite tafflig och inte jättesmart person, bror nr 2 heter Sven, han är en välvårdad och rätt stilig man, bror nr 3 är en hurtig och fingerfärdig norrman vid namn Sverre. Ola Forssmed, Tjalle, är den trogna kompisen som gärna hjälper – men mest stjälper. Tillsammans med Lundqvists minst sagt lösningsorienterade betjänt skapar de osannolika och väldigt roliga situationer. Dessa tre är Sveriges roligaste skådespelare utan tvekan! Otroligt skickliga med scennärvaro, tajming och en kroppskontroll utan dess like.

Första akten är småputtriga och publiken drar definitivt på mungiporna, men det är i andra akten föreställningen tar riktig fart. Gustafsson, Forssmed och Lundqvist är föreställningens stjärnor, utan tvekan – men här finns även Carina Lidbom som sträv överklassdam och Linda Olsson som vackra Tilly. Tillsammans med den proffsiga ensemblen med Lars Väringer, Per Svensson, Martina Sundén och Martin Rydell ger de återigen liv till det härliga gamla manuset. Det är rappt, roligt och rörigt – precis en fars ska vara.

En föreställning perfekt för ett jubileumsår!

Bilder från premiärminglet

”Oj då! …en till?!” är 2 timmar och 20 min ink 20 min paus. Spelas på Krusenstiernskas Teater i Kalmar, onsdag – söndag fram till 28 juli.


Text, film & mingelbilder – Marlene Rindå Jikita & Martin Jikita, Föreställningsbilder – Mats Bäcker

Visited 263 times, 1 visit(s) today