Du i Fokus
Hälsa & MotionUpplevelser

Nytt äventyrscenter och toppturer i Ramundberget

skriv ut

I början av vintersäsongen öppnades ett nytt äventyrscenter mitt i Ramundberget. Albin Lärnefjord, fjälledare och lavintekniker, har anställts som guide och kommer att arbeta med aktiviteter och äventyr för fjällanläggningens alla gäster.

På grund av en ökad efterfrågan och nyfikenhet på naturupplevelser har Ramundberget satsat stort på guidade turer och i byggt ett nytt lättillgängligt äventyrscenter i centrala bykärnan. I detta center erbjuds bland annat skidlektioner, prova på-turer, guidade turer i grupp och möjlighet till privat guide. Offpiståkning, snöskovandring, skoterturer och toppturer är bara några av aktiviteterna man kan boka.

Satsar stort på toppturer
Äventyrscentret ligger i anslutning till sportbutiken Topsport där man kan hyra och köpa all typ av sportutrustning. Allt för att så många som möjligt ska få uppleva fjällen på ett nytt sätt. En stor del av centrets erbjudande är topptursaktiviteter och som ett led i detta har Albin Lärnefjord, fjälledare och lavintekniker, med gedigen erfarenhet, anställts.

Att gå på topptur, eller randonnée som det också heter, har blivit allt mer populärt de senaste åren. Enkelt beskrivet innebär det att man på skidor utrustade med stighudar tar sig upp mot bergstoppen till fots, för att sedan åka ner i orörd snö.

Att gå på topptur är den perfekta blandningen av en naturupplevelse och skidåkarglädje. Det finns fantastiska fjäll att besöka och många toppar att bestiga i vårt närområde. En del av dessa har tidigare varit väldigt krävande att nå, men med nya lättare material och utrustningar kan vi nu ta oss längre men samtidigt ha kraft kvar i benen för nedfärden, berättar Albin Lärnefjord, guide på Ramundberget.

Eftersom vi har en lift precis utanför dörren så tar vi ofta hjälp av den för att kunna ta oss ännu längre ut på fjället och hitta orörd snö. Vill man hinna med fler äventyr och man känner man har brist på tid eller kondition, så är skotertolkning upp på fjället ett roligt alternativ. Vi erbjuder turer både på kalfjället och i skyddad skogsmiljö för de väderutsatta dagarna. Det geografiska läget gör Ramundberget unikt och förutsättningarna för mycket snö är optimala, fortsätter Albin.

Något för alla
Väljer man att hålla sig i pisten eller i preparerade längdspår i Ramundberget så är det ett utmärkt val det med. Längdspåren i området är i världsklass med 300 km lättillgängliga och sammanhängande spår i hela Funäsfjällen. Här finns 42 preparerade nedfarter för lekfull och varierad åkning, fem snow parks och två barnområden för de allra yngsta.

Detta bör man tänka på inför en topptur
Albin Lärnefjord delar med sig av sina tips.

Väder och vind
Kolla alltid väder och lavinprognoser och ge er inte ut om ni är osäkra på förhållandena. Fjällen står kvar imorgon också.

Även om Ramundberget vill erbjuda den bästa åkningen och toppturen för dagen så är säkerheten alltid prio ett. Så självklart håller vi stenkoll på väder och lavinprognoser, men man bör veta att det oftast är småsaker som skavsår, en stukning eller kölden som blir ett problem på fjället. Därför är det viktigt att guider har med ett ordentligt första hjälpen-kit så vi kan lösa dessa “små skador” på plats, säger Albin Lärnefjord.

Kläder
Klä dig lager-på-lager, tex ullunderställ, ull- eller fleecetröja samt vind- och vattentåligt skalställ. Då är det lätt att justera sin temperatur. Dessutom håller ett ullunderställ dig varm trots att du blir blöt av svett. Det är även viktigt att man tar med sig tillräckligt med kläder och varm dryck så man kan hålla värmen under mer stillastående stunder. Och glöm inte solglasögon. När man är på topptur är det alltid sol!

Utrustning
Lär dig att använda lavinutrustning (som är obligatorisk om man ska åka skidor utanför systemet). Gå en kvällskurs, kolla på youtube eller häng med på en guidad topptur så får man grundläggande kunskaper. Topptursutrustning såsom skid- eller splitboardutrustning, stighudar, lavinsändare, sond och spade osv finns att hyra och köpa på Topsport, våra sportbutiker i området. Addera gärna en chokladbit i ryggsäcken, den är bra att ha som morot när det börjar gå lite trögt uppför.

Albin Lärnefjords favoritturer i Ramundbergets närområde:

  • Predrikstolen på Helags – på 3:e plats över världens vackraste toppturer enligt National Geographic.
  • Ösjökläppen för dess tillgänglighet – perfekt lutning för skidåkning och fin omgivning.
  • Lill- och Stor-Skarven – passar de lite mer erfarna toppturarna.
  • Lilla Ramundberget – suveränt för nybörjaren.

 

Text och bild – Pressmaterial

 

Visited 20 times, 1 visit(s) today