Du i Fokus
Upplevelser

Ny utställning på Sofiero slott: Astrid Lindgren – fantasins landskap

skriv ut

Säsongen 2024 kan Sofieros besökare gå på äventyr i fantasins förtrollade landskap, med Astrid Lindgrens verk som följeslagare. Den helt nyproducerade utställningen ”Astrid Lindgren – fantasins landskap” pågår hela sommaren och hösten.

“Ett barn ensamt med sin bok skapar sig någonstans inne i själens hemliga rum egna bilder, som överträffar allt annat. Sådana bilder är nödvändiga för människan. Den dag barnens fantasi inte längre orkar skapa dem, den dagen blir mänskligheten fattig.” – Astrid Lindgren

Säsongen 2024 kan man bekanta sig med Astrid Lindgrens fantasifulla och unika uttryck i det nyrenoverade Sofiero slott. Först av alla får Sofieros besökare njuta av den nya utställningen som tar avstamp i Astrid Lindgrens första äventyrsroman, 70-årsjubilerande “Mio, min Mio”. Genom texter, bilder och bokutdrag lockas besökarna – både vuxna och barn – djupt in i fantasins universum.

– Fantasi vidgar världen för oss människor och kan lyfta oss över det som är här och nu. Därför är det viktigt att vi inte förlorar förmågan till fantasi. Det skulle bli en stagnation som vare sig är nyttig för individen eller samhället. Det där visste Astrid Lindgren, därför är det så tacksamt att nosa på ämnet fantasi genom hennes värld, säger Karin Eliasson, producent för utställningen.

Med inspiration ur barndomen, från naturen, folktron, dikten och inte minst fantasin har Astrid Lindgren skapat berättelser som kommer att leva kvar långt in i framtiden. Genom ”Mio min Mio” fick sagan ett nytt språk och en ny form, samtidigt som många av den traditionella sagans element känns igen.

År 2020 fick Johan Egerkrans uppdraget att illustrera nyutgåvan av ”Mio min Mio”. I slottet visas flera av hans fantastiska bilder. Förutom utställningen i slottet, kan besökarna ta del av aktiviteter på samma tema i slottsparken.

– Den fantasi och magi som finns i naturen i Astrid Lindgrens berättelser, hoppas vi också att man som besökare ska uppleva hos oss i slottet, i parken och på Barnens Sofiero. Därför kommer man med inspiration från utställningen både kunna skapa själv, leta magiska portaler i parken och upptäcka vår nya idéträdgård ”Rum för fantasi” skapad av Sofieros trädgårdsdesigner Sara Bratt, säger Stine Nordahn Larsson, utställningsproducent på Sofiero.

Efter utställningsperioden på Sofiero vandrar ”Astrid Lindgren – fantasins landskap” vidare till Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby.

– För de kungliga barnen var sommarlivet ett lite friare liv. Här fick de leka, odla och skapa och de uppmanades att använda sin fantasi på olika sätt. Därför tyckte vi att denna utställning var som klippt och skuren för Sofiero. Att utställningen sedan får vandra vidare till Näs, där Astrid Lindgren växte upp, styrker bara att vi har tagit fram en utställning som är relevant och angelägen, säger Stine Nordahn Larsson.

”Astrid Lindgren – fantasins landskap” pågår till 28 september.


Text och bild – Pressmaterial

Visited 32 times, 1 visit(s) today