Du i Fokus
MusikUpplevelser

Björn Skifs är tillbaka!

skriv ut
Efter drygt 30 år är Björn Skifs tillbaka på Hamburger Börs och återinviger således den anrika restaurangen som renoverats under året. I “En värld av Skifs” bjuder han på lågmält mellansnack och en härlig musikkavalkad genom sitt innehållsrika liv.

Betyg: ⭐️⭐️⭐️⭐️

Björn har tidigare gjort tre krogshower på Hamburger Börs där den första bejublade föreställningen sattes upp redan 1978, därefter kom showen ”c/o Ansgar Winsch” 1984-1985 följd av ”Öman & Palm ” 1989. Det är med detta i ryggen som han lotsar publiken genom sitt musikaliska liv, till viss del med hjälp av gamla sketcher som dammats av.

Björn Skifs är en lysande stjärna av sitt eget slag. Han slår inte på stora trumman för att framhäva sig själv, tvärtom! Hans mellansnack om sin egen person är lågmälda och underfundiga, intressanta och berörande. Till skillnad från sketcherna som förvandlar honom till olika mer eller mindre egocentriska gubbar och visar på hans skådespelartalang. Björn Skifs har ju ändå några olika ben att stå på, här ska både musiken och skådespeleriet samsas i en person. De äldre i publiken uppskattar bägge, de yngre verkar inte ha någon större koll…under sketcherna blir sorlet högre och högre.  De yngre pratar mest med varandra och släpper det som händer på scenen.

I “En värld av Skifs” blandas både nytt och gammal och andras material har översats och omarbetats. Några av höjdpunkterna är sketchen från “repetitionerna” i sovrummet och såklart alla listettor från förr.  Hooked on a feeling och Michelangelo får publiken att resa sig upp, sjunga i kör och dansa i gångarna. Vi hade dock önskat en av dem som extranummer, istället för den ballad som spelades allra sist. Att gå hem med en riktigt dänga i benen, och liksom dansa ut i natten, är bästa avslutet på en bra kväll. Showen är bra, men når inte riktigt hela vägen. Björn Skifs är bättre än så här!

Vad säger vi om “nya” Börsen då? Att det är snyggt och fräscht, en modernare inredning men med samma härliga “Börsen-känsla”. Lite trängre för personalen som ska servera dock, det är inte lätt att ta sig mellan bord och stolar med varm mat och dryck. Även köket känns uppdaterat, höstens meny på Hamburger Börs är den bästa vi ätit på flera år.  Till förrätt en skagen med kavring, Örtbakad kalvytterfilé med jordärtskocks pure, rödlöksmarmelad och rostad potatis till varmrätt och till dessert vit chokladmousse med kompott på höstäpple och kardemummasmulor. Finns även som vegetariskt alternativ.

 

Premiärgästerna lät sig väl smakas, vi hörde enbart lovord om “nya” Börsen och maten. Här nedan ser ni några av gästerna på Röda Mattan.

“En värld av Skifs” spelas tom 19 november.

 

 

Text och bild – Marlene Rindå Jikita & Martin Jikita

 

Visited 67 times, 1 visit(s) today