Du i Fokus
Upplevelser

Martin Bergströms kollektion Crystallofolia ställs ut på Nordiska museet

skriv ut
Idag öppnar Nordiska museet utställningen Crystallofolia, som visar nio kreationer från Martin Bergströms kollektion med samma namn. Inspirerad av frusna ögonblick, väsen från den nordiska folktron och naturfenomenet frostblommor har Bergström omarbetat återvunna tyger och plagg. 

Den svenska konstnären och mönsterdesignern Martin Bergström berättar fantasifulla och dramatiska historier genom sin internationellt erkända design. Crystallofolia, eller frostblommor som de också kallas, bildas i naturen när vatten fryser och expanderar i döda växters stjälkar. Frostblommorna smälter snabbt och går lätt sönder.

– Flyktigheten är en del av skönheten, men den kan också symbolisera hur skör vår natur är. Det är i det gränslandet, mellan ljus och mörker, liv och död, som kollektionen och utställningen Crystallofolia existerar, säger Martin Bergström.

Kollektionen är även inspirerad av nordiska väsens dubbelnatur. Både älvor och skogsrået sägs byta skepnad och temperament beroende på hur de behandlas. Visas respekt kan de vara till stor nytta, men om de istället blir förargade kan de skapa stort lidande.

– En tredjedel av Nordiska museets samlingar består av dräkt, textil och mode. Därför är det självklart att uppmärksamma en samtida och spännande modeskapare som Martin Bergström. Hans kreativa bredd och hållbara inriktning gör honom extra intressant, och hans design finns sedan tidigare representerad i museets samlingarsäger Helen Persson, chef för avdelningen Kulturhistoria på Nordiska museet.

Kollektionen Crystallofolia visades första gången på ELLE-galan 2019. Till utställningen på Nordiska museet har Martin Bergström specialtillverkat kompletterande huvudbonader och masker. Crystallofolia ställs ut tillsammans med modefotografier av Carl Bengtsson på museets modevåning på plan 3. En gruppinstallation står i museets Blå våg, med ett av de första fönstren som öppnats upp för att utforska samspelet mellan utställning och naturligt ljus i vackra lokaler bredvid den klassiska utställningen Dukade bord.

 

Text och bild – Nordiska Museet

Visited 23 times, 1 visit(s) today