Du i Fokus
Upplevelser

Magda och Tobbe motiverar och inspirerar

skriv ut

Betyg: ⭐️⭐️⭐️⭐️

Vad har en dansare och en skidskytte gemensamt? I det här fallet en andra plats i en danstävling, en bok och en scenshow. Magdalena Forsberg och Tobias Karlsson fann varandra i Let´s Dance och åker nu Sverige runt för att motivera andra att nå sina mål.

Magdalena Forsberg är den före detta skidskytten som vunnit flera VM-guld, OS-medaljer samt fyra Jerringpris. Tobias Karlsson är dansare och koreograf i TV-programmet Lets Dance, samt författare, som vunnit pris som Årets Inspiratör och Årets Talare. De två träffades när Magdalena hade avverkat två danspartners i Lets Dance, samma år som Tobias sagt att han absolut inte skulle vara med i programmet. Han fick ändå frågan om att bli Magdalenas tredje danspartner, tackade ja och tog sig till final där de sedan kom tvåa. Sedan dess har de hållit ihop och haft en önskan om att göra något mer.

På ett berg i Afrika föddes tanken om att göra en show tillsammans, men först skrev de boken ”Hitta motivationen – genom livets toppar och dalar” som showen bygger på. Med boken och showen vill de peppa, motivera och stärka andra att hitta sin väg att nå sina mål. Här handlar det inte om några pekpinnar, utan mer en mental inställning och hur man med små knep kan må lite bättre på vägen.

Förr har Tobias gjort en “dansikal” om sitt liv, nu gör de underhållning i kombination med utbildning och kallar det för “edutainmet”. I “Motivationsshowen” får vi dans, sång, tankar om relationer, träning, kost och återhämtning samt personliga berättelser. Allt på en gång under knappt två timmar.


På scenen ser vi förutom Magdalena och Tobias även tre sångare och fyra dansare i en känslomässig berg- och dalbana, kantat med vacker sång och fantastiska dansnummer. Magdalena avslöjar att hon avskyr att träna och berättar om tumören som fullständigt kastade omkull hennes tillvaro. Tobias berättar om sin uppväxt som mobbad och det chockerande ögonblicket när han får veta att han har HIV. Publiken drar efter andan flera gånger, i övrigt är det knäpptyst i salongen.

Det är mycket allvar och kloka ord, men också roligt och upplyftande. Magdas Nördhörna är ett uppfriskande och roligt inslag, där hon mer ingående förklarar om saker som händer i vår knopp och kropp beroende på hur vi agerar i olika situationer. Men höjdpunkterna är ändå inte vad som händer live på scenen, utan de filmsnuttar vi får se när de bestiger Kilimanjaro. Hur de till slut, tillsammans, sätter regnbågsflaggan på Afrikas topp där homosexualitet är förbjudet.

Under 100 minuter får vi skratta och gråta, vi blir berörda och upprörda, men vi får också dansa – och vi älskar det!

Text och bild – Marlene Rindå Jikita & Martin Jikita

Visited 203 times, 1 visit(s) today