Du i Fokus
Upplevelser

Hållbarhet, mode och hälsa i fokus när Sofiero öppnar för säsongen

skriv ut
Hållbarhet, mode och hälsa står i fokus när Sofiero öppnar för säsongen. I slottet lockar utställningen Evigt mode som är en djupdykning i textilens värld. I köksträdgården får vi veta allt om fördelarna med att odla hemma.

Säsongen 2021 fylls slottet av skräddarsydda kreationer från svenska, danska och internationella modeskapare och plagg i återvunna material. I utställningen Evigt mode – en utställning om vår tid tolkas den rådande tidsandan där mode allt mer handlar om att förlänga livslängden på våra kläder och därmed ge dem nytt liv. Utställningens curator är Ulrika Kyaga, doktor i modevetenskap.

Med krukor fyllda av kryddor och trädgårdslanden dignande av grönsaker visar trädgårdsinspiratörerna Annika Christensen och Lydia Jeppsson hur berikande det är för både kropp, själ och inte minst miljön att odla. Odla hälsa är en utställning som inspirerar till och ger kunskap om att odla hemma i trädgården eller på balkong och altan. Såväl kryddväxter som grönsaker presenteras genom vackra akvareller signerade Lydia Jeppsson.

– Vi är glada att få presentera två angelägna utställningar som varar hela säsongen. Båda ger besökaren en möjlighet att inspireras, fascineras och lära sig mer om såväl hållbarhet inom mode som våra växters läkande kraft, säger Anna Schibli, t.f verksamhetschef på Sofiero.

Sofiero öppnar för säsongen 31 mars. Utöver utställningarna bjuder parken på blomsterprakt – från vårens hav av tulpaner och andra lökväxter, till den populära rhododendronblomningen på försommaren, sommarfloret och dahliornas högtid framåt höstkanten.

SÄSONGENS UTSTÄLLNINGAR

Evigt mode – en utställning om vår tid 7 maj – 26 september
Med härliga färger, nyskapande formspråk och blomstrande inslag levandegör utställningen Evigt mode – en utställning om vår tid en rad tankar om mode och hållbarhet. I ett unikt urval av skräddarsydda kreationer av kända designers och plagg i återvunna material tolkar utställningen den rådande tidsandan, där mode handlar allt mer om att förlänga livslängden på våra plagg och därmed ge dem ett nytt liv.

Odla hälsa 5 juni – 29 augusti
Odla hälsa är en utställning som inspirerar till och ger kunskap om att odla hemma i trädgården eller på balkong och altan. Med krukor fyllda av kryddor och trädgårdslanden dignande av grönsaker ger trädgårdsinspiratörerna Annika Christensen och Lydia Jeppsson en förståelse och känsla för hur berikande det är för både kropp, själ och inte minst miljön att odla.

BLOMNING I PARKEN

April–maj
Vårrabatterna fylls av krispiga tulpaner, narcisser, hundtandsliljor och andra vårblommor. Varje år förnyas vårfloret med nya färger, sorter och kompositioner. Säsongens vårflor är komponerat Mona Wembling.

Mitten maj–mitten juni
Sofieros signaturväxt, rhododendron, blommar under några intensiva försommarveckor. Tiotusen rhododendron och azaleor i full blom i rabatter och raviner är en underbar upplevelse.

Juni-augusti
Med 40 000 blommande sorter som lejongap, salvia, dahlior, rosor, perenner och blommande träd är parken obeskrivligt vacker även under högsommaren. Säsongens vårflor är komponerat av Annika Anderberg Boman.

Juli–september
På sensommaren fylls Dahliakvarteret med tusentals dahlior. Färg- och formvariationen är rik och tillsammans bjuder de på en magisk blomsterprakt.

 

 

Text och bild – Sofiero

 

Visited 9 times, 1 visit(s) today