Du i Fokus
FilmTVUpplevelser

GAME OF THRONES: The Touring Exhibition

skriv ut
Ingen kunde väl tro att tv-serien Game of Thrones skulle bli så enormt populär, när första avsnittet visades i maj 2011. När en tv-serie får en egen utställning, då vet man att man lyckats. Game of Thrones: The Touring Exhibition är en riktigt häftig utställning, inte bara för de hängivna fansen – utan för alla!

Är man ett hängivet fans så finns det ingen tvekan, det är bara att sätta sig på första bästa plan till Belfast på Nordirland. Man besökte kanske den mindre utställningen som var i Stockholm vintern 2015, den här är betydligt större. En stor del av serien är inspelad på Nordirland, och utanför hangaren där utställningen just nu visas kan man även skymta några av kulisserna och den gigantiska hangaren där Titanic Studios huserar och en del av scenerna har spelats in.

Vy över Titanic Studios, GAME OF THRONES: The Touring Exhibition och längst till höger några av kulisserna som användes i serien.

Enkelt kan man säga att hela Belfast visar spår av Game of Thrones, hela Nordirland faktiskt. Serien har byggt upp en särskild turism och detta har man varit bra att ta vara på. Är man en hängiven “Thronie” så är det hit man ska åka och då ska man börja med utställningen. Undertecknad besökte den dock med ett sällskap som inte sett ett enda avsnitt – det gick bra det med! Sällskapet var nästintill lika fascinerad och kommer att se serien inom kort.

Game of Thrones: The Touring Exhibition visar kostymer, rekvisita, rustningar och vapen. Unika arbeten som skapats av olika hantverkare, som gett serien sin äkthet redan från första början. Samlingen innehåller en magnifik uppsättning av dräkter, såsom rustningar, klänningar, kappor och smycken, samt White Walkers i naturlig storlek, modelldrakar, massor av vapen såsom svärd, spjut, piskor och dolkar, samt familjernas vapensköldar.

Självklart finns även Järntronen på plats, men den äkta får man bara se – inte röra. Det finns en kopia på vägen ut som man får sitta i och ta bilder.

Specifikt för utställningen i Belfast är Winterfells krypta med tillhörande statyer och Dragon Skull Pit, grottan där mängder med drakskallar ligger i mörkret effektfullt upplysta. Drakäggen finns här, likaså drakar i olika storlekar som bla flyger ovanför våra huvuden.

Det är riktigt intressant att gå runt bland alla föremål och titta närmare på dem. Kläderna är oerhört detaljrika, vackra och välgjorda. Extra stolt blir man som svensk när man vet att Linea Stenfors gjort en del av kläderna, bland annat de som Daenerys Targaryen, Jon Snow, Ygritte, Tormund och Dothrakiarmén till stor del bär. En av kapporna tog hela 12 veckor att tillverka.

 

Utställningen har allt, man saknar inga detaljer när man går därifrån. Är man genuint intresserad så behöver man dock gott om tid, för det är väldigt många föremål och mycket att titta på. Man kan fotografera sig på drakarna, med vapen eller i olika scener, där det kan vara lite kö – kom gärna en vardag, då är det färre besökare. Cirka 200 kr kostar entrén, det är det absolut värt och är nog vad många fans skulle betala bara för att få provsitta tronen.

Game of Thrones: The Touring Exhibition startade i Barcelona hösten 2017 och har sedan dess visats i Paris i Frankrike och Oberhausen i Tyskland. Vart den tar vägen härnäst vet man inte, det är nämligen hemligt. Så ska du vara helt säker på att se utställningen är det bäst att passa på nu, Game of Thrones: The Touring Exhibition visas i Belfast tom 1 september. Loppet är dock inte kört efter september, då har HBO lovat att bygga en permanent utställning med de viktigaste bitarna.

 

Text och bild – Marlene Rindå Jikita

 

Visited 29 times, 1 visit(s) today