Du i Fokus
DryckMat & Dryck

Grönstedts skapar nya mat- och dryckesupplevelser

skriv ut
Halloumi var trendigast att lägga på grillen förra sommaren, och Tarte Tatin var den trendigaste pajen att bjuda på. I alla fall om man ska tro svenskarnas Googlesökningar. I samband med att årets utgåva av den limiterade sommarcognacen Le National lanseras, har Grönstedts tagit fram en enkel meny för sommarens alla festligheter.

 

Årets Le National från Grönstedts har tagit sin utgångspunkt i traditionellt sommarfirande och kombinerat det med svenskarnas nyare trender. Det är en komplex cognac med moderna inslag i form av mer blommighet och frukt, och toner av persika, sommaräng, mandel och crème brûlée. För att skapa tid att umgås har Grönstedts också tagit fram enkla, lätta sommarrecept utifrån svenskarnas trendigaste sommarmat och dryck.

– Jag tror att resultatet från vår dataanalys speglar svenskarna väl, i det att vi gärna prövar nya trender och smaker, men också gillar att hålla fast vid våra traditioner som till exempel melonsallad och äpplepaj, säger Sanna Sundin. De recept vi tagit fram speglar dessa spännande fynd på ett roligt sätt i samband med sommarens högtider.

Utifrån de sökningar som ökade mest under sommaren 2018 och med utgångspunkt i årets sommarcognac med smak av persika, mandel och sommaräng, har Grönstedts tagit fram recept på en somrig Spritz, en vegetarisk sallad med halloumi samt en Tarte Tatin gjord på persika. Recepten återfinns här nedanför.

GRÖNSTEDTS SOMMARMENY

Fördrink, Spritz National

● 2 cl Grönstedts Le National 2019
● 2 cl fläderblomskoncentrat
● 10 cl mousserande vin

Fyll ett vinglas rikligt med is. Häll i cognac och fläderblomskoncentratet. Toppa med bubbel och rör om. Dekorera gärna med lite fläderblom.

Grillad sallad med halloumi (4 personer)

Dressing:

● 1/2 dl hackad gräslök
● 1/2 dl hackad basilika
● 1/2 dl hackad persilja
● 2 vitlöksklyftor
● 1 tsk flytande honung
● 3 msk Grönstedts Le National 2019
● ca 2 dl olja
● Salt och svartpeppar
● Saft från 1/2 citron

Lägg de färska örterna, vitlök och honung i en blender. Börja mixa och tillsätt under tiden cognac och olja tills du får önskad konsistens på din örtdressing. Smaka av med salt, peppar och citron.

Sallad:

● 3 persikor
● 2 avokado
● 3 stora tomater
● 275 g halloumi
● 1 dl grovhackade mandlar

Dela och kärna ur persikor och avokado. Skär i klyftor och grilla eller stek i en grillpanna. Skiva tomaterna. Varva persika, avokado och tomat på ett fat. Bryt halloumin i mindre bitar och fördela över. Strö över hackade mandlar och avsluta med att ringla örtdressingen över den grillade salladen.

Tarte Tatin med persika (4 personer)

Pajdeg:

● 2 1/2 dl vetemjöl
● 100 g kallt smör
● 2 msk strösocker
● 2 äggulor

Lägg alla ingredienser till pajdegen i en matberedare och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Platta ut och plasta in degen. Låt degen vila kallt i minst 30 minuter.

Fyllning:

● 1 1/2 dl råsocker
● 50 g smör
● 4 persikor (eller äpplen)
● 2 msk Grönstedts Le National 2019
● 1 dl grovhackad mandel

Gör en karamell av sockret genom att smälta sockret på hög värme i en ugnsfast stekpanna. När allt socker har smält klickar du i smöret och blandar om till en fin karamell. Ta av från värmen. Dela persikorna i klyftor och lägg ut i ett fint mönster i karamellen. Häll över cognac och strö sist över hackade mandlar.

Ta fram pajdegen och kavla ut på ett mjölat bord till en rundel, något större än stekpannan. Täck persikorna med pajdegen och tryck försiktigt in degen längs kanterna på stekpannan.

Värm ugnen till 175°C och grädda pajen i cirka 30 minuter eller tills den börjat få fin färg. Låt svalna lite. Lägg ett uppochner vänt fat över stekpannan och stjälp över kakan så att persikorna hamnar uppåt.

Dekorera gärna pajen med ätbara sommarblommor.

 

Grönstedts Le National 2019 släpps 7 juni i en upplaga om 1200 numrerade flaskor i Systembolagets exklusiva sortiment. Priset är 849 kronor för en flaska om 500 ml och artikelnumret är 40579.

 

Recept, text och bild – Pressmaterial

 

Visited 10 times, 1 visit(s) today